120 godina Puhačkog orkestra “Posavac”

U subotu 15.06.2013. godine Puhački orkestar „Posavac“ svečano je obilježio 120 godina postojanja. Nastupom na Trgu Vladimira Nazora tako je obilježena obljetnica kada je davne 1893. godine vatrogasna limena glazba prilikom dolaska velikog župana, presvijetlog gospodina dr. Milutina Kukuljevića Sakcinskog održala svoj prvi nastup.Uz orkestar „Posavac“ nastupila su i 3 gostujuća orkestra: Musikverein Laimnau iz Njemačke, Puhački orkestar Zaprešić i Gradska limena glazba Petrinja.

Prvi su nastupili slavljenici koji su pod dirigentskom palicom Veronike Jarec izveli teme iz Muppet Showa i Star Warsa, Disnijeve magične marševe, Soul Bossa Nova iz filma Austin Powers i Summer Night Rock.

Gradska limena glazba Petrinja s dirigentom Josipom Kapovićem izvela je Mission Impossible Theme, The Music of James Bond, The Mask of Zorro i John Williams In Concert.

Uslijedio je Puhački orkestar Zaprešić s dirigenticom Natalijom Jarec, a izveli su koračnicu Santa Fe, Zagorski Dixie, Latin Gold i The Blues Brothers Revenue.

Kraj programa bio je predviđen za goste iz Njemačke. Musikverein Laimnau pod vodstvom Markusa Bruggera izveli su Die sonne geht auf, Ein halbes jahrhundert, Gute Freunde, Salemoniu, Bon Jovi Rock Mix, Astronauten Marsch i na bis su još dodali i mix pjesama Robbiea Williamsa.

Glazbeni program obogaćen je izložbom starih fotografija, starih instrumenata i uniformi, plakata i starih dokumenata vezanih uz povijest orkestra što je pripremljeno u suradnji s udrugom „Prijatelji baštine“
Predsjednik „Posavca“ Božidar Mužina zahvalio se svim gostima te im je uručio monografije Grada Ivanić-Grada. Za pomoć u organizaciji koncerta zahvalnice su dobili udruga „Prijatelji baštine“ i DVD Ivanić-Grad.

No to nije bilo sve od puhačkih orkestara za ovaj vikend. U nedjelju u 8 sati orkestar „Posavac“ je zajedno s njemačkim kolegama prodefilirao gradom svirajući koračnice za koje su posebno za tu prigodu razmijenili note. Povorka je krenula od Đačkog doma preko Omladinske, Ulice kralja Tomislava, Moslavačke, Babićeve, Krešimirove, Savske pa opet do Tomislavove i preko Trga Vladimira Nazora i Savske došla do doma Gorana Sovića Maleca, bivšeg predsjednika i dugogodišnjeg voditelja „Posavca“ gdje ih je dočekala okrjepa.

Musikverein Laimnau i „Posavec“ razmijenili su prigodne darove te izrazili nadu u nastavak ove vrlo uspješne suradnje.

2014-01-20T19:09:29+01:0022. Lipanj, 2013.|Kultura, Video|