Izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske

U Varaždinu je održana 4. izložba bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske, na kojoj su, po prvi puta, sudjelovali i proizvođači s prostora Zagrebačke županije – OPG Daria Bunjevca iz općine Kloštar Ivanić, OPG Anke Dobošić iz Vrbovca i OPG Hlevnjak iz Ivanić-Grada. Nerafinirano bučino ulje Daria Bunjevca nagrađeno je zlatnim priznanjem.

Na izložbi je sudjelovalo 25 proizvođača s 30 uzoraka, odnosno 24 u kategoriji nerafiniranih bučinih ulja i 6 u kategoriji ulja proizvedenih hladnim prešanjem. Ukupno je dodijeljeno šest zlatnih priznanja.

„Zlato osvojeno na ovoj izložbi znači da smo na dobrom putu. Nadam se da će se za kulturu proizvodnje buče na proizvodnim površinama županije naći još veći interes“ – rekla je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Gordana Županac. Također je spomenula kako broj proizvođača ove kulture zadnjih pet godina raste te da oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta u Županiji otpada upravo na proizvodnju buče.

Naglašeno je kako je cilj izložbe prezentiranje i populariziranje bučinog ulja te podizanje svijesti, kako proizvođača, tako i potrošača, o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje.

Članak preuzet sa www.zagrebacka-zupanija.hr

2014-03-31T18:53:06+02:0031. Ožujak, 2014.|Vijesti iz županije|