Izradite jednostavnu ali učinkovitu hranilicu za ptice

Pomozite pticama da prežive ovu zimu tako da izradite jednostavnu hranilicu i započnete s hranjenjem. Veselje koje će Vam pružiti kada ih vidite kako se okupljaju i hrane nema cijenu.
[srizonfbalbum id=49]
POTREBAN MATERIJAL:
Podložni tanjur od posude za cvijeće veći x1
Podložni tanjur od posude za cvijeće manji x1
Metalna leptir matica 4-6 mm ( može i obična) x1
Metalna matica s alkom ( može i obična ) x1
Navojna šipka 4-6 mm x1
Odgovarajuća podložna pločica x2
PVC flaša s čepom 1,75 l ili manja x 1

Na flaši (u donjem dijelu) probušiti 2-3 rupe promjera 6-7 mm kako bi sjemenje prolazilo do hranilice.

Ova vrsta hranilice pogodna je za ptice iz reda vrapčarki (Passeriformes) koje se hrane beskralješnjacima ili sjemenjem, ili i jednim i drugim (sjenice, zebe i vrapci ). Navedeno društvo (prema osobnom iskustvu hranjenja) najviše voli sjemenke suncokreta, ali osim suncokreta postoje razne mješavine sjemenki za prehranu ptica dostupnih u trgovačkim centrima i poljoprivrednim apotekama. Preporučujemo mješavine za zebe ili sjenice.

Osim hranjenja putem ove vrste hranilice, za hranjenje su vrlo pogodne kugle ili štapići od loja ili slanine u koje su utisnute razne sjemenke, ali poslužit će i kriške slanine (što manje crvenog mesa), goveđi loj i kosti s masnoćama. Pripazite – sve navedeno NE SMIJE BITI SOLJENO! Također možete ponuditi komadiće čvaraka na očišćeni komad tla no morate računati da će na to pohrliti vrapci, vrane i druge velike ptice – svi su oni zimi gladni.
Za ptice koje se hrane voćem i koje zbog svoje veličine ne mogu sletjeti na hranilicu ( kosovi, drozdovi…) na očišćenom dijelu tla ili na drvetu ostavite komade voća. I u ovom slučaju treba pripaziti da se voće svaki dan ponudi svježe budući da se vrlo brzo smrzava ili smežura .

Kruh NIJE pogodan za prehranu ptica, no ako ga ipak nudite, obavezno ga osušite i smrvljenog ponudite pticama.

VAŽNO!
Nakon što izradite hranilicu pripazite da hrana u njoj ne bude mokra ili zamrznuta. Kada započnete, hranjenje do proljeća obavezno morate vršiti svakodnevno jer ako hranjenje preskočite ili prekinete ptice naviknute na hranu koju im nudite, mogu uginuti od gladi.

Svoja iskustva i fotografije ptica na hranilici šaljite na [email protected]

Tekst:Zoran Ožetski
Hranilicu osmislio i fotografije ustupio: Ivan Babić

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-04-10T12:36:54+02:0010. Studeni, 2014.|Priroda|