Lica grada – Ivan Kožar

Tek mu je 17 godina, dolazi iz Ivanić – Grada, učenik je Srednje škole Ruđer Bošković, a svojim inovativnim idejama već je osvojio domaću i međunarodnu publiku i inovatorsku scenu. On je Ivan Kožar, mladić o kojem će Hrvatska i svijet još puni čuti.

Inovatorstvom se počeo baviti još kao osnovnoškolac, eksperimentirajući tada po uzoru na Nikolu Teslu s visokim naponima. Tesla mu je bio inspiracija i za izradu Tesline zavojnice modulirane glazbom kojom je ponovno osvojio žiri i posjetitelje ARCE i IENE u Nürnbergu.

Kako bi u svojem rodnom gradu potaknuo inovacijsko djelovanje, sa svojim roditeljima i roditeljima nekolicine mladih inovatora osnovao je i Udrugu inovatora Ivanić – Grad. Mjesto je to u kojem se rađaju nove ideje i pod vodstvom mentora i predsjednika Udruge Ivana Sovića stvaraju inovacije.

Ovih dana mladi Kožar radi na nekoliko novih projekata. Stvara se novi model bežičnog punjača, praktičniji i šire namjene od prošloga, a kako Ivan kaže, bolji i od Soljačićeva. Radi se i na novom atraktivnom modelu Tesline zavojnice modulirane glazbom. „Bit će to još veći i jači model, čije bi iskre trebale biti i veće od pola metra“ objašnjava Kožar. Ideja je da ova Teslina zavojnica primjenu nađe u glazbenoj industriji.

No, to nije sve. Ideja koja njega oduševljava i u čijoj realizacija, kako sam kaže uživa, je LED Globus – 3 D hologramski displej na kojem ćemo moći gledati 3D sliku oblika globusa bez 3D naočala. Na zahtjev jednog domaćeg kemičara, za potrebe njegova laboratorija u kojem radi, mladi Kožar priprema i uređaj koji zagrijava metalne predmete do točke taljenja pomoću magnetske indukcije.

A u nastanku je i veliki projekt. „To je odlična ideja na kojoj sada u Udruzi radimo. Trebat će nam godina do dvije za realizaciju, ali siguran sam da će polučiti veliki uspjeh“ kaže Kožar. Otkriva da će njena primjena biti i više no korisna društvu. O čemu je riječ bit će tajna sve dok ova nova inovativna ideja mladog inovatora ne ugleda svjetlo dana.

Tekst: UDRUGA INOVATORA HRVATSKE

Voditelj: Ivor Štefanović
Kamera & montaža: Zoran Ožetski
Uvodni prilog: Siniša Vuger, Ivor Štefanović
Ton: Željko Robek

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2016-02-08T08:45:26+01:007. Siječanj, 2015.|Lica grada|