UHDDR´91 DOBILA SUGLASNOST ZA PROGRAM DOPUNSKE NASTAVE NA TEMU DOMOVINSKOG RATA

Nakon 10-godišnjeg iskustva stečenog u dopunskim nastavnim aktivnostima u osnovnim školama na području Otoka Ivanića na temu Domovinski rat članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Otok Ivanić iz Ivanić-Grada u suradnji s članovima drugih udruga, članica ZUDR Ivanić-Grad, osmislili su projekt dopunske nastave pod nazivom „Da se ne zaboravi“ na temu Domovinski rat za koji su na temelju pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje dobili suglasnost Ministarstva znanosti obrazovanja i športa.

Projekt pod nazivom „Da se ne zaboravi“ namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola kao dopunska nastava o Domovinskom ratu u školi i na terenu, s osnovnim ciljem promicanje istine o Domovinskom ratu, njegovom obrambenom i oslobodilačkom karakteru te čuvanja digniteta Domovinskog rata. Sadržaj projekta programski je podijeljen u tri dijela: u prvom nastavnom dijelu živom riječju sudionika Domovinskog rata u izravnom prenošenju zbivanja pružit će se mogućnost učenicima da prošire znanje o Domovinskom ratu na području RH, ali i naše lokalne zajednice, uz projekciju filma s autentičnim snimkama snimljenim u periodu 1991-95 godina. U drugom dijelu bit će prezentacija onesposobljenog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata radi upoznavanja s istim kao i postupcima i radnjama koje moraju poduzeti ako ubojita sredstva iz rata pronađu odbačene ili neprimjereno zbrinute kako bi spriječili neželjene posljedice za sebe i svoju životnu sredinu. Terenska nastava na jednom od mjesta povijesnog značaja u Domovinskom ratu, posjet zavičajnom muzeju te mjestima odavanja pijeteta predstavlja treći i završni dio dopunske nastave koju su članovi UHDDR´91 Otok Ivanić ponudili nastavnicima i profesorima osnovnih i srednjih škola na području Otoka Ivanića za školsku godinu 2015/2016.

Obrazlažući pozitivno stručno mišljenje na ovaj Projekt u Agenciji za odgoj i obrazovanje navode sljedeće: „Vodeći se didaktičkim načelom životnosti i imajući u vidu nastojanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da unaprijedi i osuvremeni nastavu u cjelini pa i nastavu povijesti, smatramo da Projekt dopunske nastave s temom Domovinski rat treba provesti u osnovnim i srednjim školama na području Grada Ivanić-Grada te Općina Kloštar Ivanić i Križ da bi se učenici upoznali s doprinosom koji su dali branitelji u stvaranju i obrani Hrvatske. Smatramo da će taj program kod učitelja, nastavnika i učenika, osim činjeničnog upoznavanja s Domovinskim ratom, razvijati i pravilan stav o Domovinskom ratu kao obrambenom ratu i da će poticati učenike na pozitivan odnos prema čuvanju tekovina Domovinskog rata“.

Na osnovu dobivene suglasnosti za program „Da se ne zaboravi“ sve osnovne i srednja škola s područja Otoka Ivanića potpisale su partnerstvo u projektu prilikom javljanja na natječaj Ministarstva branitelja za njegovo financiranje. Na kraju potrebno je istaći da je projekt Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata´91 Otok Ivanić pod nazivom „Da se ne zaboravi“ prvi obrazovni projekt dopunske nastave za koji je jedna udruga s područja Otoka Ivanića dobila suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Leo Ordanić

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-05-26T14:44:34+02:0026. Svibanj, 2015.|Novosti|