100/lica – Nikola Dabac

U emisiju iz kulture 100/lica portala Volim Ivanić uklapa se svaki spomen u počast imena ljudi koji su znali pokrenuti, u današnjem gostu Nikoli Dapcu, umjetničke vrijednosti kojima je zakoračio na likovnu scenu.

Ponajprije, tu je osnovnoškolska nastavnica likovnog odgoja, gospođa Đurđa Leš koja ga je poticala na proučavanje i crtanje dva jablana ispred Grgurićeve kuće, dok su drugi po inerciji odrađivali svoje likovne zadatke.

Profesor Juraj Baldani ga je hrabrio u slikarskim izazovima, bez obzira što nije bio u mogućnosti upisati Akademiju likovnih umjetnosti.

Povjesničarka umjetnosti Vida Pust Škrgulja znala ga je potaknuti na nova likovna razmišljanja ma koliko mu se u prvom trenutku javljao otpor.
A da ne spominjemo vrhunskog likovnog kritičara profesora Stanka Špoljarića koji mu je sugerirao da se izvuče iz crnila i sivila prema vedrijim bojama.

Vitraji su najveći likovni izazov i ljubav današnjeg gosta kojim je ovladao u nenadanoj prigodi šestgodišnjeg naukovanja, uz stalni osmosatni posao, u Veroni s ekipom umjetnika koji su bili uključeni u likovnu, kazališnu i glazbenu scenu.

Pratite nas na društvenim mrežama, YouTube-u i portalu Volim Ivanić.

Autor i voditelj: Jadranko Bitenc
Kamera i montaža: Zoran Ožetski

2020-05-22T07:50:55+02:0022. Svibanj, 2020.|100lica|