15. Bučijada u Ivanić-Gradu – Dođi, okusi, osjeti, vidi!

Pravo vrijeme za posjet Ivanić-Gradu je prvi vikend u listopadu, ove godine je to od 4. do 6. 10. kada se održava već petnaestu godinu za redom  najveća i najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj posvećena buči, bundevi, kraljici jeseni.

Okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača od toga oko trideset proizvođača bučinog ulja, šezdeset obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i petnaest ekoloških poljoprivrednih gospodarstava. U organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske organizira se stručni skup na temu: „Od uzgoja uljne buče do bučinog ulja kao dodatka prehrani“,

Za vrijeme trajanja manifestacije gradski park postaje mjesto inspiracije za umjetnike i kreativce koji na temu buče postavljaju svoje instalacije i skulpture. Održava se i Škrlet corner “ŠkrCo” gdje se mogu kušati autohtone sorte vina škrlet udruge Škrlet i piva od buče Pivovara Crafter`s.

Za sve posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su zabavno- edukativni sadržaji: vožnja tradicijskom i Buča kočijom, Bučko vlakićem, igraonice i radionice, Vatrogasna bučijada za mališane, dječje predstave, izložbe, koncerti, promocije, etno program, te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i na gradskom trgu. Za one koji žele saznati nešto o Ivaniću i ivanić-gradskoj kulturno povijesnoj baštini organizirani su interpretacijski razgledi grada, crkve i gradskog muzeja uz turističko vodstvo.  Iz Zagreba u subotu i nedjelju vozi turističko-izletnički vlak „Bučko express”.

Iz bogatog programa izdvajamo:
Otvorenje Parka skulptura i instalacija od buča predviđen je za petak, 4. listopada u gradskom parku u centru, nakon toga na trgu V. Nazora je otvorenje Škrlet cornera „ŠkrCo“ i koncert Dinamica music, a poslije  se možete zabaviti uz koncert Sinova ravnice.

U subotu, 5. listopada, u 11,00 sati je svečano otvorenje 15. Bučijade, cjelodnevni programi na glavnoj pozornici i više lokacija u gradu, a na večer koncert banda Vigor.
U nedjelju 6. listopada Kuma 15. Bučijade, Jana Škrgulja primit će počasnu lentu na glavnoj pozornici, a sve će se odvijati pod budnim okom voditeljice ovogodišnje Bučijade Karmele Vukov Colić.

2019-09-24T13:52:14+02:0024. Rujan, 2019.|Najave, Turizam|