15 novooboljelih, četvero umrlih, pripreme za novu fazu opuštanja

S 15 novooboljelih od Covida-19 ukupan broj zaraženih porastao je na 2062, umrlih na 67, a oporavljenih na 1288 budući da ih je od jučer ozdravilo još 56, objavio je na konferenciji za novinare Nacionalni stožer civilne zaštite.

U splitskoj bolnici umrli su 76-godišnji muškarac, te 92-godišnja štićenica splitskog doma i 84-godšnja štićenica makaranskog doma, izvijestio je županijski Stožer, navodeći da su svi oni, uz nekoliko teških kroničnih bolesti bili pozitivni na covid infekciju.

Još jedna 70-godišnja žena s komorbiditetom umrla je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Prema županijama, u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj je po troje novooboljelih, u Dubrovačko-neretvanskoj dvoje, dok Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija imaju po jednog novooboljelog.

Capak: Sutra upute za drugu fazu popuštanja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, komentirajući stanje u splitskom KBC-u, rekao je kako je zaražen dio osoblja bolnice koje je njegovalo osobe iz Doma za starije, a riječ je o šest medicinskih sestara i jednoj čistačici.Zaraženo osoblje i njihovi kontakti su u samoizolaciji, što je stvorilo organizacijski problem, no izvještaji iz KBC-a Split govore da je stanje pod kontrolom. Najavio je da će sutra biti objavljene upute za drugu fazu popuštanja mjera, koja počinje 2. svibnja za crkve, a 4. svibnja za zdravstveni sustav i obrtnike koji dolaze u kontakt sa strankama. U četvrtak će biti objavljene i preporuke za vrtiće u kojima će zaštitna oprema biti samo za zaposlene, a za djecu i roditelje stroge higijenske mjere. Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić potvrdila je kako postoji ozbiljna mogućnost da koronavirus postane sezonski.

Božinović: Od 11. svibnja razmotrit će se ukidanje e-propusnica

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će Stožer oko 11. svibnja, kad počinje posljednja etapa prve faze popuštanja epidemioloških mjera, razmotriti ukidanje sustava e-propusnica za kretanje državom.Poručio je kako je cilj što veća normalizacija, a što će pak ovisiti o epidemiološkoj slici. Pritom je nužno proći prvu fazu popuštanja tako da se iz te prve faze krene prema što većem popuštanju.

”Dokle god držimo ovu epidemiološku situaciju, idemo dalje u popuštanja. Svi imamo isti cilj, ali ne smije ga ništa kompromitirati”, rekao je.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da će u četvrtak biti objavljene točne upute školama i roditeljima o provedbi nastave nakon početka normalizacije.

Sindikat Preporod traži opoziv odluke o povratku u škole

U školske klupe 11. svibnja vraćaju se samo oni učenici nižih razreda osnovnih škola koji udovoljavaju uputama epidemiologa, napomenula je. Divjak je uoči užeg kabineta Vlade novinarima rekla kako je njezino ministarstvo danas proučilo nacrt preporuka HZJZ-a za postupan povratak učenika u školske klupe, o čemu će upute biti objavljene sutra nakon dodatnih pojašnjenja eventualnih nejasnoća. Sindikat Preporod pozvao je u srijedu vlast da opozove odluku o povratku učenika razredne nastave u školu od 11. svibnja poručivši da će odgovornost za eventualne posljedice biti isključivo na Vladi.

Vukovarsko-srijemski SDP u srijedu je poručio kako zbog epidemije koronavirusanastavna godina u tijeku mora završiti bez povratka učenike u škole, ističući da djeca “nisu predizborni eksperiment”.

Vladajući i oporba za izbore dopuste li to epidemiološki uvjeti

Nagađanja da bi se parlamentarni izbori mogli održati u srpnju podrazumijevaju da bi Sabor odluku o raspuštanju morao donijeti u svibnju, a i vladajući i oporba spremni su je podržati dopuste li to epidemiološki uvjeti i omogući li se sloboda kretanja i okupljanja. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ponovio je da se za održavanje izbora moraju ispuniti dva preduvjeta, a to su pravo na slobodu kretanja i pravo na javno okupljanje. Predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a Anka Mrak Taritaš poručila je da je premijer očito već krenuo u kampanju i evidentno odlučio kada mu izbori najviše odgovaraju, ali i da je oproba sprema za izbore.

Ravnatelj HZJZ-a Capak ponovio je, upitan za članstvo u HDZ-u, da je to njegova privatna stvar jer nije politička osoba i ne obnaša političku funkciju. Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić odbacio je kritike oporbe da se mjere za sprječavanje širenja virusa popuštaju radi parlamentarnih izbora te da HDZ iskorištava rad Nacionalnog stožera i želi čim prije na izbore.

Saborski zastupnici GLAS-a u srijedu su kritizirali HDZ da će zbog zabrane rada nedjeljom kojom se dodvorava Katoličkoj crkvi uništiti brojne male trgovine i da će to zato biti najskuplja predizborna kampanja HDZ-a u povijesti.

Marić: Brojke zbog utjecaja “korone” neće biti lijepe

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će Vlada sutra izići s novim makroekonomskim i proračunskim projekcijama, te istaknuo da nove brojke zbog utjecaja epidemije “neće biti tako lijepe”. Nije odgovorio hoće li pad biti jedno ili dvoznamenkasti te rekao da je teško pretpostaviti duljinu i dubinu krize.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je u srijedu na svojim internetskim stranicama popis korisnika potpore očuvanje radnih mjesta za ožujak, koji pokazuje da je potporu od 3.250 kuna po zaposlenom dobilo 83.955 poslodavaca.

Ministar turizma Gari Cappelli i slovenski ministar gospodarstva i tehnologije Zdravko Počivalšek u srijedu su u Zagrebu razgovarali o turizmu u situaciji pandemije, te naglasili važnost turističke suradnje, sa željom da epidemiološka slika omogući što skorije otvaranje granica.

Izvor: Hina

2020-04-30T07:47:27+02:0029. Travanj, 2020.|Iz Hrvatske|