Predstavljena “Moja rijeka suza”

U organizaciji Grada Ivanić-Grada i Gradske knjižnice Ivanić-Grad, 17. svibnja 2017. je u Domu kulture predstavljena zbirka pjesama od 1991. godine poznate vukovarske „djevojčice u plavom kaputiću“ Željke Mitrović Jurić pod naslovom „Moja rijeka suza“.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić je u koloni Vukovaraca nakon sloma obrane grada snimila ekipa BBC-a, a fotografija uplakane djevojčice je obišla svijet kao simbol stradanja djece u Vukovaru, i ratu općenito. Kad je poodrasla, spontano je počela pisati, što joj je pomoglo u prevladavanju trauma, a pjesme je objavila na nagovor prijatelja.

Teme pjesama su događaji i doživljaji u opkoljenom Vukovaru, u koloni zarobljenika, u prognaništvu, susreti s bližnjima i prijateljima koji su propatili mjesece u logorima, gubitak prijatelja, ali i nepravde poslije rata.

Iako je priznala da, ne samo da nije učila pisanje, nego nije voljela ni čitati lektiru, pjesme su joj toliko dojmljive u svojoj jednostavnosti i iskrenosti, da tjeraju suze na oči. Tako su na kraju promocije svi posjetitelji kupili po knjigu i više, i družili se s autoricom dok je strpljivo ispisivala posvete.

Radojka Šporer

2017-05-18T13:11:03+02:0018. Svibanj, 2017.|Novosti|