A samo su rođeni za sretan dan

Foto: Kat J

Možda se nikada u stvarnosti neće sresti, na obostranu sreću, jedna ukrajinska uplakana djevojčica iz Mariupolja i očajni ruski vojnik. Barem se nadam!

U medijima suze malene Vlade iz Mariupolja prate ove riječi: “Ne želim umrijeti. Želim da sve ovo završi što prije. Probudila sam se zbog velike eksplozije. Razumijem da je rat.“

Pisana poruka ruskog vojnika majci glasi ovako: “Jedino što sada želim napraviti je ubiti se. Mama, u Ukrajini sam. Ovo je pravi rat. Bojim se, pucamo na sve, čak i na civile.”

Ima li išta tužnije od suza jednoga djeteta, očaja neshvaćenog očovječenog vojnika!?

Zašto malenoj Vladi nije dopušteno učiti povijest iz knjiga, te duge sablasne more svih strahova i stradanja u ime – točno čega, već joj stvarnost usađuje neracionalni strah kako bi što brže odrasla i cijeli se život nosila s nametnutim traumama!?

Zar vojnik nije imao jednostavno, ljudsko pravo, odslužiti vojni rok i posvetiti se životnim izazovima kojima svaka osoba, u skladu sa svojim sposobnostima i ponekim djelićem sreće, odrasta i uživa u čarolijama ispunjavanja snova!?

Pitanje svih pitanja na koje, vjerojatno, nikada nećemo dobiti odgovor glasi: Je li se djevojčica Vlada izvukla iz pakla Mariupolja, je li se vojnik živ vratio svojoj majci!?

Njihove majke danas plaču: nisu rodile djecu za ratne strahote koje tako često prate ljudski rod!
Bude li jednoga dana ruski očajnik imao prigodu dobiti dijete koje može nazvati imenom djevojčice iz Mariupolja, svijet će poprimiti priželjkivano lice!

Mogu li zaustaviti rat suze jedne ukrajinske djevojčice koja je samo zaigrana trebala ići u vrtić i odrastati u bezbrižnom školovanju!?
Je li vapaj vojnika dodirnuo srce i dušu poslanika koji ne cijene živote drugih!?
Činjenice na dan: 02.03.22.

14:00 sati: Više od 2.000 ukrajinskih civila poginulo je od početka ruske invazije, izvijestila je ukrajinska služba za hitne slučajeve.
U izvješću se navodi da je stotine objekata uništeno, poput prometne infrastrukture, bolnica, dječjih vrtića i domova.
„Djeca, žene i vojnici umiru svakoga sata“, navodi se u izvješću.

Jadranko Bitenc

Jadranko Bitenc, književnik, novinar, voditelj i urednik na portalu Volim Ivanić, /emisija 100/lica/, član DHK. Studirao književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, vodio emisije za mlade, i noćni program na Obiteljskom radiju Ivanić, radio kao nastavnik u osnovnim školama i srednjoj školi, bio novinar 6 godina u Poletu, knjižničar, voditelj Centra za kulturu i obrazovanje POU Ivanić-Grad. Njegov roman za djecu „Twist na bazenu“ je na popisu lektire za 6. razred osnovne škole.

2022-03-02T19:19:56+01:002. Ožujak, 2022.|Kolumne, Kultura, Šetnica|