Fašničkim objektivom Zorana Ožetskog

Zoran Ožetski, gotovo svakodnevno, traga za licima i događanjima ispred objektiva; svatko od nas se želi prikazati u ponajboljem svjetlu čak i onda kada pristigne Žabarski karneval.
A to su oni veseli i razigrani dani u kojem vladaju maškare, kostimirani i maskirani plesovi kao jedna opuštena razdraganost i urnebesnost smijeha i ležernosti u čaroliji poigravanja odmaknutosti od svakodnevnih vapaja konvencionalne brižnosti.

Dakle, Žabarski karneval u Ivanić-Gradu tradicionalno pristigne u doba kada možemo biti netko i nešto drugo, gotovo uvijek ono što ismijavamo ili se barem javno izrugujemo, /kakav san ostvarenih želja, gotovo kao nikada/.

Ispod maske stanuje hrabrost, osim na izborima, maska je zaštita, ne samo od virulentnih situacija, bjegova iz naših malih komfornosti oformljenih svjetova, ona je naša daska na kojoj sapunamo sve ono što u stvarnom životu rijetko kome polazi za hrabrošću, jer uvijek smo stisnuti sigurnošću u kojoj brundamo cijeli život i sav radni vijek u uvjerenju kako smo bolji od drugih.

Zoran Ožetski postoji i bez karnevala, ali karnevalu su potrebni fotići poput Zorana kada ostavljaju trag i uspomenu da smo barem jednom u godini bili hrabriji negoli nam to nudi brbljiva i, počesto, isprazna svakodnevnica.

Karnevalski zavežljaj ili pinklec fotografija Zorana Ožetskog istresa pred svakog dobronamjernika vještinu dohvaćanja prave scene, kada nismo zažmirili, trepnuli u krivom trenutku nego obasjali Svemir svojom lucidnošću i osmijehom iskoračenja izvan svjetova onog uobičajenog s čime se i tako nikada baš i ne ponosimo.

Tu izuzetnu čaroliju ostvarenja snova, /jer što su snovi ako ih ne ostvarujemo/ objektivom fantasta i dokumentarista Zorana Ožetskog dočarava ova izložba postavljena u Domu kulture Ivanić-Grad u povodu Dana grada Ivanić-Grada 04. lipnja 2020. a koja nudi dašak njegova zapažanja u onim milisekundama odluka kada treba kliknuti i stisnuti okidač u pravo vrijeme.
Njegova doza pronicljivosti nudi svu vještinu atraktivne plovidbe naše namigujuće i priželjkivane zbilje.
Jadranko Bitenc

2020-05-23T20:22:29+02:0023. Svibanj, 2020.|Kultura, Najave|