Impresivni mimohod povijesnih postrojbi obilježio Petrovo u Ivanić-Gradu

Jučer, 24. lipnja 2023. godine, u Ivanić-Gradu, u sklopu manifestacije Lipanjska pozornica, održana je impresivna manifestacija pod nazivom “Petrovo u Ivaniću”. Ova manifestacija predstavlja svečano obilježavanje Petrova, važnog dana Ivanić-gradske župe, te istovremeno proslavlja i Dan Grada. Središnji događaj bio je impresivni IV. Mimohod povijesnih postrojbi kroz središte Ivanić-Grada, koji je privukao pažnju posjetitelja iz cijele Hrvatske.

Na mjestu nekadašnje Ivanić-Tvrđe, koja je bila sjedište samostalne kapetanije i posljednje obrane Zagreba tijekom Osmanlijskih osvajačkih ratova, 27 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske oživjelo je prošlost. Među njima su se istaknule poznate postrojbe poput 10. satnije Ivanić, Ženske konjičke garde, Bjelovarskih graničara – Husara 1756 te mnoge druge.

Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada pohvalio sudionike impresivne povijesne manifestacije

Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, izrazio je svoje zadovoljstvo što su sudionici ove povijesne manifestacije uveličali njihov dan i dali mu poseban pečat. Istaknuo je da je Ivanić-Grad nastao kao povijesna tvrđava u obrani Domovine te da je kroz povijest dao mnoge heroje i sinove hrvatskog naroda koji su hrabro branili zemlju. Također, gradonačelnik je dobio četiri nova člana koji su svečano prisegnuli na Petrovu, obogaćujući tako povijesni postroj Grada Ivanić-Grada – 10. satniju Ivanić.

Svečanosti su prisustvovali i građani koji su se okupili oko Spomenika 1.000-godišnjici Hrvatskog kraljevstva, koji su prije 98 godina podigli građani Ivanić-Grada. Položeni su vijenci na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i na Spomenik 1.000-godišnjici Hrvatskog kraljevstva. Također, održana je sveta misa pred crkvom sv. Petra apostola.

Gradonačelnik Leš primio je zapovjednike postrojbi te im uručio zahvalnice za sudjelovanje i simbolične darove. Tijekom događanja, paralelno se održavala i 10. Fišijada, natjecanje u pripremi najboljeg fiš-paprikaša, na kojem je sudjelovalo 50-tak ekipa iz cijele Hrvatske. Također, u Parku hrvatskih branitelja održan je Sajam rukotvorina, a koncert grupe Reanimatori u Sportskom parku Zelenjak zatvorio je ovaj svečani dan.

Događanja su organizirana u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom, Zagrebačkom županijom, Turističkom zajednicom Ivanić-Grada, Muzejom Ivanić-Grada, Župom sv. Petra apostola, Povijesnom postrojbom Ivanić-Grada – 10. satnijom Ivanić i Udrugom HVIDR-a Ivanić-Grad. Petrovo u Ivanić-Gradu dokazalo je da Ivanić-Grad i ostali krajevi Hrvatske njeguju bogatu povijest koju s ponosom čuvaju i slave.

2023-06-25T10:05:35+02:0025. Lipanj, 2023.|Novosti|