Kako djeci približiti i zainteresirati ih za znanost?

Upravo s tom željom Gradska knjižnica Ivanić-Grad ugostila je fizičara Nikolu Poljaka u srijedu 4.5.2022. kako bi učenicima 1. razreda predstavio serijal „Fizika za mlade“.
Njega čini jedanaest slikovnica pomoću kojih i oni najmanji mogu naučiti osnovne fizikalne koncepte, a tome pridonose i lijepe ilustracije. Glavne likove tumači voće (malina, jabuka, kokos, kukuruz..) što se djeci jako svidjelo. Autor im je kroz čitanje slikovnice pojasnio što je fluid, atom, optika, kako funkcionira svjetlost te potom igrom sa zanimljivim igračkama pojasnio pojam energije, sile i entropije.

Nikola Poljak posebno je istaknuo važnost eksperimenata u fizici, ali i općenito znanosti jer se tako dolazi do novih činjenica. Upravo će razni eksperimenti biti tema u novoj knjizi koju sprema.

Serijal „Fizika za mlade“ preporučamo djeci za čitanje – uvjerit će vas da znanost može biti zabavna i onim najmanjima.
Dr. sc. Nikola Poljak je fizičar i izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U svojim istraživanjima bavi se fizikom elementarnih čestica i edukacijskom fizikom, a voli raditi i na popularizaciji znanosti putem tribina, knjiga, slikovnica, predavanja te TV i radio nastupa.

Jasmina Hren Knežević

2022-05-08T11:48:35+02:008. Svibanj, 2022.|Novosti|