Književni susret s Almom Pongrašić

U sklopu festivala književnosti PAZI, KNJIGA! Gradska knjižnica Ivanić-Grad ugostila je u srijedu 15. ožujka 2023. književnicu Almu Pongrašić. Uz pomoć svoje prekrasne kujice Gili
predstavila je učenicima 3. razreda OŠ slikovnicu „Mi nismo sami“. Inspiracija za pisanje nastala je nakon Alminog volontiranja u azilu za napuštene životinje. Gili je bila jedna od pasa kojeg je u azilu upoznala i potom udomila.

Kućni ljubimci djeci su velika radost, ali i odgovornost jer im je potrebno vrijeme, pažnja i ljubav. Iako to djeca i sama znaju, jer ih većina kod kuće ima barem psa ili mačku, na susretu su naučili što znači udomiti psa, kako se ponašati s njim, što znači volontirati, kako donirati i još mnogo toga.

Alma je pročitala slikovnicu koja se djeci jako svidjela jer progovara iz perspektive napuštenih p(a)sa u azilu željnih „svog čovjeka“ koji će ga udomiti i voljeti. Gili je bila odličan primjer, a imala je i jako važan zadatak – pojesti sve grickalice koje su joj oduševljeni učenici rado dali! Kvalitetan tekst prate odlične ilustracije Hane Vrce te je slikovnica proglašena najboljom hrvatskom slikovnicom u 2020. godini.

„Mi nismo sami“ je početak istoimenog projekta u kojem će se, uz radionice, predavanja i književne susrete, dio sredstava od prodaje slikovnice donirati u obliku lijekova i hrane azilima za životinje diljem Hrvatske.

Jasmina Hren Knežević

2023-03-16T13:57:51+01:0016. Ožujak, 2023.|Kultura, Novosti|