Ljeto donosi povećani promet i rizik na hrvatskim cestama: Potrebna veća pažnja i odgovornost

Ljeto je godišnje doba koje na hrvatskim cestama donosi živost i gustoću prometa, znatno veću nego tokom ostatka godine. Međutim, s povećanim prometom dolazi i povećan rizik, što čini ljetne mjesece izazovnijima za sve sudionike u prometu.

Prometne nesreće predstavljaju značajan javnozdravstveni problem u Hrvatskoj. One su vodeći uzrok smrtnih slučajeva uslijed ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi. Unatoč porastu broja vozača, vozila i prometnica, Hrvatska je svjedočila trendu smanjenja prometnih nesreća, kao i smanjenja broja stradalih i ozlijeđenih tijekom posljednjih godina. Očuvanje ovog pozitivnog trenda zahtijeva nastavak snažnih napora usmjerenih na prevenciju prometnih nesreća te promicanje kulture odgovorne i sigurne vožnje.

Putovanje tijekom godišnjeg odmora nosi posebne rizike iz nekoliko razloga. Želja mnogih da brzo stignu do svojih odredišta, posebice u uvjetima gužvi, može dovesti do povećane nervoze, što značajno utječe na koncentraciju i sigurnost vožnje. Ponekad se vozači i previše oslanjaju na vlastitu sposobnost održavanja pažnje te kreću na putovanje umorni nakon posla ili cjelodnevnog boravka na plaži. Ovakvi činioci mogu imati ozbiljne posljedice.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni utjecaj visokih temperatura i intenzivnog sunca. Ti čimbenici dodatno otežavaju uvjete vožnje, čineći ih zahtjevnijima i umarajućima.

U svjetlu navedenih činjenica, apeliramo na sve sudionike u prometu da tijekom ljetnih mjeseci posebno budu pažljivi i odgovorni. Planiranje putovanja, izbjegavanje vožnje u umornom stanju te pridržavanje prometnih pravila ključni su faktori koji mogu pomoći u očuvanju sigurnosti na cestama. Pametna i odgovorna vožnja doprinijet će smanjenju prometnih nesreća i sačuvati živote.

Zato je u vožnji općenito, a posebno prilikom duljih putovanja iznimno važno poštovati sljedeća pravila:

1. Nemojte piti alkohol
Alkohol je jedan od glavnih uzroka nesreća na cesti, a ponekad i „samo“ jedna čašica može biti kobna. Nikada nemojte konzumirati alkohol ako vozite ili planirate voziti.

2. Povećajte oprez i prilagodite brzinu kretanja
Opreza na cesti nikad dosta. Vožnja zahtijeva visoku razinu koncentracije, a posebno kad je promet gušći nego inače. Držite siguran razmak od drugih vozila, uvijek najavite svoju kretnju i vozite prema propisanim ograničenjima.

Poseban oprez nužan je u slučaju prve kiše nakon duljeg perioda ljetne suše – ceste su tada vrlo skliske i opasne.

3. Koristite sigurnosni pojas
Sigurnosni pojas moraju koristiti svi koji se nalaze u automobilu – on doslovno spašava živote! Ako su u vozilu i djeca, dobro provjerite jesu li ispravno vezana u svojim sjedalicama ili na stražnjem sjedalu (ako viša od 135 cm).

4. Ne koristite mobitel u vožnji
Korištenje mobitela u vožnji također je jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća. Čak i ako koristite prihvatljivo rješenje poput „handsfree“ upravljanja ili bluetooth slušalica, svedite to na minimum. I najmanja distrakcija može biti kobna.

5. Na put krećite odmorni i radite potrebne pauze
Iako možda želite što prije stići do svog odredišta, na put uvijek krenite odmorni. Izbjegavajte na put kretati odmah nakon posla kako biste „uštedjeli“ vrijeme.

Također, nemojte se forsirati i nastojati veliku kilometražu prijeći „u komadu“. Zaustavite se na nekom odmaralištu, više puta ako je potrebno, okrijepite se i nastavite vožnju tek kad ste se uvjerili da se osjećate dobro i odmorno.

6. Planirajte svoje putovanje (rutu)
Uzimajući u obzir velike gužve za vrijeme ljetnih mjeseci, dobar plan putovanja dobro će vam doći. Istražite koje su najbolje i najsigurnije rute te u obzir uračunajte vrijeme koje ćete provesti u koloni. Osim toga, pobrinite se da u vozilu imate dovoljno tekućine kako biste se u svakom trenutku mogli osvježiti – to je posebno korisno ako zapnete u koloni.

7. Posebno oprezni budite ako su djeca s vama u vozilu
Dobro provjerite jesu li sjedalice dobro postavljene, odnosno da djeca koja sjede na stražnjem sjedalu koriste sigurnosni pojas. Također, ni u kojem slučaju ne ostavljajte djecu u zatvorenom automobilu, čak ni uz otvoren prozor.

8. Provjerite tehničku ispravnost vozila
Osim svih navedenih savjeta i pravila sigurnosti u prometu, važno je, posebno uoči putovanja, provjeriti sve tehničke detalje vozila – od kočnica i akumulatora, preko kvalitete ulja, guma i ispravnosti njihove rotacije pa sve do kutije za prvu pomoć, trokuta i reflektirajućeg prsluka.

2023-08-16T09:59:28+02:0016. Kolovoz, 2023.|Novosti, Životni stil|