Obilježena 28. godišnjica “Oluje”: Sjećanje na pobjedu i žrtvu hrvatskih branitelja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u gradskom parku kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, dostojanstveno je obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Delegaciju Gradske uprave predvodio je zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj u pratnji predsjednika GV-a Željka Pongraca i gradskih vijećnika. Osim predstavnika grada svijeće su zapalili roditelji i rodbina poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, specijalne policije i temeljne policije te predstavnici političkih stranaka.

Oluja 28 Godina nakon: Dan kada je Hrvatska proslavila slobodu

Na današnji dan prije 28 godina ostvarena je jedna od najznačajnijih pobjeda u novijoj hrvatskoj povijesti kada su hrvatske snage ušle u grad Knin i srušile san o stvaranju “velike Srbije” Obilježavanje ovog dana naglašava duboko ukorijenjeno zajedništvo i zahvalnost prema onima koji su hrabro branili domovinu. U ozračju dostojanstva i sjećanja, danas odajemo počast onima koji su dali najvišu cijenu za slobodu i neovisnost naše zemlje -rekao je Ivica Kozjak umirovljeni pukovnik HV-a.

Današnje obilježavanje podsjeća na važnost slobode

Naša dužnost je osigurati da buduće generacije nasljeđuju istinitu povijest o nastanku slobodne i neovisne Hrvatske. Današnje obilježavanje nas podsjeća na neprocjenjivu vrijednost slobode, na snagu jedinstva te na duboku zahvalnost prema onima čiji su životi osigurali neovisnost i slobodu koju danas s ponosom uživamo kao građani Hrvatske“, istaknuo je Tomislav Cuvaj, zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada.

VIDEO PRILOG

Operacija Oluja (4. kolovoza − 7. kolovoza 1995.) velika je vojno-redarstvena operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina i bez kakva međunarodnoga priznanja. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije; međutim, ta i nekoliko sljedećih pobjeda Hrvatske vojske stvorit će uvjete u kojima je od siječnja 1996. godine započeo proces mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

2023-08-05T19:30:45+02:005. Kolovoz, 2023.|Novosti|