Održan 3. foto safari u “Čudesnoj šumi Žutici”

Jučer, u nedjelju 14. lipnja, u organizaciji DPP-a Ivanić-Grad i vašeg omiljenog portala, održan je 3. foto safari u Čudesnoj šumi Žutici. Po izrazito vrućem i sparnom danu, 20-ak prijavljenih sudionika iz Ivanić-Grada i Zagreba, uživalo je u ljepotama ove naše prekrasne šume. U prošla dva safarija zbog poplava koje su se u šumi zadržale sve do lipnja, nismo mogli otići do najskrovitijih dijelova šume ali ove godine nam se posrećilo i foto safari je tekao prema planu i programu 🙂 .

Treća sreća rekao je netko od sudionika.

Dolaskom u šumu prvo smo obišli močvarni dio šume da bi nešto kasnije uživali u čudesnim prizorima uz obalu rijeke Lonje. Nakon toga smo prošli uz staro korito rijeke Česme, no najveća atrakcija izleta su svakako bili konji koji su nam strpljivo pozirali na poplavnom pašnjaku “Gospođica” na rubu šume Žutice.

Za one koji ne znaju šuma Žutica nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske u neposrednoj blizini grada Ivanić-Grada. Površina nešto veća od 6000 hektara čini je prvim većim poplavnim područjem rijeke Save nizvodno od Zagreba.
Vanjske granice šume čine rijeka Česma, staro korito rijeke Lonje i umjetni kanal Lonja-Strug. Šuma je isprepletena i unutarnjim vodenim vezama koje čine prirodni kanali i stara korita rijeke Lonje i Česme. Kao u svakoj poplavnoj šumi nizinskog pojasa tako je i u šumi Žutici sve povezano s vodom, koja je možemo reći, vladarica šume.


Ipak “vladarica šume – voda ” nam se, kao što je u tekstu spomenuto, ove godine smilovala i dozvolila nam da posjetimo najljepše dijelove šume.
Većina sudionika ovogodišnjeg izleta sudjelovala je i na prethodna dva ali posebno nas raduju novi sudionici, koji su se na prvi pogled zaljubili u Čudesnu šumu Žuticu.

I za kraj ovog 3. foto izleta – naravno šumarski ručak. Vatrogasne kobase i špek pripremljene stručnim i vrijednim rukama našeg Škembe i Lovorka – neprocjenjivo 🙂 .

Ovom prilikom u ime organizatora 3. foto safarija moram zahvaliti svim partnerima koji su nam ovaj izlet omogućili, a oni su: Grad Ivanić-Grad, Hrvatske šume d.d., Uprava šume Novoselec, Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada i Vatrogasna zajednica Grada Ivanić-Grada.

Zoran Ožetski

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-06-15T14:00:12+02:0015. Lipanj, 2015.|Novosti|