Održana radionica o fotonaponskim elektranama

U sklopu projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju”, Ivanić Grad je bio domaćin niza edukativnih aktivnosti usmjerenih na promicanje korištenja solarnih elektrana. Zadnji događaj bio je jučerašnje predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” koje je održao stručni tim Zelene energetske zadruge.

Predavanje je obuhvatilo sve ključne informacije potrebne za postavljanje solarnih elektrana na kućanstvima, uključujući troškove ugradnje, administrativne i tehničke korake, način obračuna struje iz solarne elektrane, te posebnosti vezane uz instalacije na višestambenim zgradama. Zelena energetska zadruga, kao vodeća organizacija u području građanske energije u Hrvatskoj, već je provela slična predavanja u više od 30 hrvatskih gradova i kontinuirano pruža podršku građanima i tvrtkama u realizaciji solarnih elektrana.

Tomislav Cuvaj, zamjenik gradonačelnika Ivanić Grada, izjavio je: “Ovaj projekt je izuzetno važan za naš grad. Povezali smo se s Istarskom županijom, gradovima Cres, Čakovec, Poreč, Pula i Zaprešić, te uz podršku Zelene energetske zadruge i naših norveških partnera, usmjereni smo na promicanje korištenja obnovljivih izvora energije. Ukupna investicija projekta iznosi 1,4 milijuna eura, a mi smo osigurali 146 tisuća eura za instalaciju solarnih elektrana na javnim objektima.

U svjetlu kontinuiranog rasta cijena električne energije, koji se predviđa da će se nastaviti i u budućnosti, Hrvatska se suočava s izazovima povećanja troškova i potrebe za sigurnijom opskrbom energijom. Energetska kriza je već pokazala koliko je bitno imati stabilan i pouzdan energetski sustav. Kao odgovor na ove izazove, stručnjaci predlažu okretanje obnovljivim izvorima energije, s naglaskom na solarnu energiju koja postaje sve isplativija.

Solarna energija, dostupna u svim krajevima Hrvatske, predstavlja ne samo ekološki prihvatljivu opciju već i ekonomski razumnu investiciju. Pored toga, koncept “građanske energije” dobiva na značaju, gdje energija postaje nešto što je u vlasništvu ili suvlasništvu građana, omogućavajući im da neposredno uživaju u njenim dobrobitima.

Ovaj pristup promiče ne samo energetsku nezavisnost pojedinaca i zajednica, već i stvara osjećaj vlasništva i odgovornosti prema energetskim resursima, potičući održivo korištenje i proizvodnju energije. Uz sve veću isplativost solarnih tehnologija, Hrvatska se može postaviti kao primjer u primjeni obnovljivih izvora i razvoju zelene ekonomije.– dodao je Cuvaj.

Voditelj stručnih projekata, Martin Madaras, izjavio je: “Grad je Prijavio devet objekata za instalaciju solarnih panela, uključujući četiri vrtića, Društveni dom u Posavskim Bregima, sportski park Zelenjak te objekte koji uključuju svlačionice i kuglanu, Poduzetnički inkubator, Komunalni centar i Javnu vatrogasnu postrojbu.

Madaras je dodao: “U Hrvatskoj se otvaraju nove mogućnosti za građane da postanu ne samo potrošači, već i proizvođači električne energije. Kroz model samoopskrbe, individue imaju priliku postati vlasnici solarnih elektrana i na taj način direktno zadovoljiti vlastite energetske potrebe. Ovo predstavlja značajan pomak prema održivosti i energetskoj neovisnosti na razini pojedinca.

Za ambicioznije, postoji model za krajnje kupce s vlastitom proizvodnjom, usmjeren na one koji žele koristiti solarnu energiju za generiranje električne energije na tržištu. Ovaj pristup ne samo da potiče razvoj većih solarnih elektrana već i omogućava građanima da postanu ključni igrači u energetskom sektoru.

Još jedna inovacija je formiranje grupa aktivnih kupaca, gdje se dvoje ili više potrošača udružuje i dijeli energiju proizvedenu iz solarnih elektrana, često smještenih na krovovima stambenih zgrada. Ovaj model kooperativnog vlasništva ne samo da pomaže u smanjenju troškova i promiče solidarnost, već i potiče zajedničku odgovornost za energetsku efikasnost.

S ovim koracima, Hrvatska se usmjerava prema budućnosti u kojoj građani igraju centralnu ulogu u proizvodnji i potrošnji obnovljive energije, promičući održivu energetsku tranziciju.”

Svbior Jančić, koordinator projekta u Zelenoj energetskoj zadruzi, je poručio: “Pozivamo vas da pratite stranice grada Ivanić Grada, Zelene energetske zadruge te da posjetite našu web stranicu ‘nasuncanojstrani.hr’, gdje ćemo uskoro objaviti informacije o sličnim budućim edukacijama, kao i sve potrebne informacije za postavljanje vlastite solarne elektrane.”

Hrvatska se otvara prema održivoj budućnosti omogućujući građanima da postanu više od običnih potrošača energije; sada mogu biti i njeni proizvođači. Uzimajući stvari u svoje ruke, Hrvati se okreću modelu solarnih elektrana za samoopskrbu, koji individualnim kućanstvima omogućava da zadovolje vlastite energetske potrebe.

Ovaj pristup ne samo da smanjuje ovisnost o konvencionalnim izvorima energije već i potiče održivost i energetsku neovisnost. Pored samoopskrbe, postoji i model za one s većim ambicijama – vlasnici većih solarnih postrojenja sada mogu proizvoditi električnu energiju za tržište, otvarajući nove ekonomske prilike.

Inovacija u energetskom sektoru ne staje tu. Građani se udružuju u aktivne skupine potrošača, gdje najmanje dvoje ljudi surađuje i dijeli energiju generiranu iz zajedničkih solarnih elektrana, često smještenih na stambenim zgradama. Ovaj model zajedništva ne samo da jača lokalne zajednice već i predstavlja korak naprijed u kolektivnoj energetskoj tranziciji Hrvatske prema zelenijoj i održivijoj budućnosti.e” – dodao je Jančić. ​

Ovaj projekt je još jedan korak prema energetskoj tranziciji i održivom razvoju u Ivanić Gradu, pružajući građanima resurse i znanje potrebno za korištenje solarnih elektrana.

O.Z.

2023-11-28T11:42:32+01:0028. Studeni, 2023.|Novosti|