Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda

Policija je od 28. do 30. kolovoza, provodeći pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja utvrdila 4.409 prekršaja.

Policija je i proteklog vikenda, od 28. do 30. kolovoza, uz maksimalno raspoložive kapacitete ljudstva i opreme, provodila pojačane aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, slijedom kojih dolazi do najtežih prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Policijske aktivnosti posebno su usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu, tzv. recidivistima, i na najteže prekršaje, kao što su alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenom brzinom, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korištenje mobilnog uređaja i prekršaji motociklista.

Na razini cijele Hrvatske policija je u navedenom razdoblju utvrdila 4.409 prekršaja. Od tog broja, utvrđeno je 330 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola od 3,46 g/kg izmjerena je na području PU virovitičko-podravske. Od ukupno 1.904 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, najviša prekoračena brzina od 255 km/h izmjerena je na području PU zadarske. Također je utvrđen i 531 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i 221 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke (41), dok je najmanji broj, njih 4, utvrđen u PU varaždinskoj. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 267 prekršaja, dok je najmanji broj zabilježen u PU požeško-slavonskoj, njih 6. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko-dalmatinske, gdje je policija utvrdila 129 takvih prekršaja, a najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje (42) utvrđen je na području PU istarske.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti više od 50 godina (82 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Policija je u počinjenju najtežih prekršaja zatekla 25 tzv. recidivista. Ukupno su počinili 26 najtežih prekršaja, odnosno 16 prekršaja pod utjecajem alkohola, 6 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava i po 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme izrečene zabrane upravljanja, odnosno odbijanja ispitivanja, liječničkog pregleda, uzimanja krvi i urina.

Iz tog razloga 4 su vozača zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati, te je protiv 19 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U promatranom razdoblju dogodile su se 83 prometne nesreće s nastradalim osobama. U tri nesreće smrtno je stradalo pet osoba, a dvije su zadobile teške tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 94 sudionika.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja, te policija sve sudionike u prometu poziva na oprez i pridržavanje prometnih propisa.

2020-08-31T15:25:33+02:0031. Kolovoz, 2020.|Iz Hrvatske|