Porezna reforma 2024: Novi poticaji za građane i poduzetnike

Sa stupanjem nove porezne reforme na snagu od 1. siječnja 2024., Hrvatska je doživjela značajne promjene usmjerene na poboljšanje ekonomske klime. Reforma je fokusirana na povećanje neto plaća građana i rasterećenje poduzetnika, čime se nastoji potaknuti rast i razvoj.

Povećanje osobnog odbitka i ukidanje prireza

Reforma donosi povećanje osobnog odbitka za samca sa 530,90 na 560 eura, dok je za uzdržavane članove također povećan iznos odbitka. Uz to, građani više neće plaćati prirez porezu na dohodak, što će rezultirati većim neto dohotkom.

Rast minimalne plaće i olakšice za niže bruto plaće

Minimalna plaća povećana je s 700 na 840 eura bruto, a uvedene su i olakšice za bruto plaće do 700 eura, koje uključuju umanjenje osnovice za obračun doprinosa. Ove mjere usmjerene su na poboljšanje životnog standarda radnika s nižim dohocima.

Povećanje neoporezivih primitaka i promjene za poduzetnike

Vlada je povećala iznose neoporezivih primitaka, uključujući prigodne nagrade i naknade za korištenje privatnih automobila u službene svrhe. Za poduzetnike su uvedene promjene kao što je povećanje praga za primjenu niže stope poreza na dobit i povećanje granice za upis u registar obveznika PDV-a.

Napojnice i studentska satnica

Zanimljiva novost je uvođenje mogućnosti evidentiranja napojnica putem kartica, uz neoporezivi godišnji iznos. Također, studentska satnica povećana je sa 4,48 na 5,25 eura.
Ove promjene odražavaju težnju Vlade za stvaranjem povoljnijeg poreznog okruženja, koje će pridonijeti ekonomskom rastu i prosperitetu. S obzirom na opsežne promjene, 2024. godina se očekuje kao prekretnica u ekonomskoj politici Hrvatske

2024-01-09T11:55:51+01:005. Siječanj, 2024.|Novosti|