Predstavljena knjiga “Liskovica – dvaput uništena župa” autora Mons. Ante Orlovca

U nedjelju14. travnja, u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu održano je predstavljanje monografije posvećene župi sv. Ilije proroka iz Liskovice, naslovljene “Liskovica dvaput uništena župa”. Inicijativu za knjigu pokrenuo je fra Željko Baković, rodom iz ovog kraja, sa željom da se očuva sjećanje na bogatu i burnu prošlost Liskovice i njezinih stanovnika.

Knjiga pruža detaljan uvid u povijest župe, od osnutka zajednice 1880. godine do njezina dva potpuna uništenja tijekom povijesti, s posebnim osvrtom na tragična razdoblja tijekom Drugog svjetskog rata kada je župa pretrpjela velike gubitke. Autor, dr. Anto Orlovac, iskusni povjesničar i stručnjak za povijest župa Banjolučke biskupije, prihvatio je ovaj projekt nakon što se duže vrijeme bavio istraživanjem Liskovice.

Fra Željko Baković u predgovoru izražava nadu da će monografija inspirirati čitatelje da sačuvaju uspomene na svoje korijene i prenesu ih budućim generacijama. “Neka po čitanju ove monografije zaživi sveta ostavština naših predaka u vašoj sadašnjosti, a vi je puni ponosa prenesite u budućnost svojoj djeci,” napisao je fra Željko.

Uz brojne arheološke nalaze koji svjedoče o drevnom životu u ovom kraju, knjiga također sadrži detalje o životu u župi tijekom novijeg vremena, uključujući osobna sjećanja i popis žrtava iz oba svjetska rata.

Predstavljanju su prisustvovali i don Darko Anušić, župnik iz Liskovice, te vlč. Branko Koretić, župnik iz Ivanić-Grada. Više od 60 obitelji iz Liskovice danas živi u Ivanić-Gradu, što knjigu čini posebno relevantnom za lokalnu zajednicu.

Knjiga “Liskovica dvaput uništena župa” ne samo da dokumentira tešku sudbinu župe, već i slavi njezin duh i otpornost, s ciljem da se nikada ne zaborave lekcije prošlosti ni oni koji su dali svoje živote u teškim vremenima.

2024-04-16T07:00:09+02:0015. Travanj, 2024.|Kultura|