Promocija knjige “Otrovne gljive”

Gotovo da nema ništa bolje od izleta u prirodu koji se spoji s potragom za omiljenim šumskim plodovima – gljivama. Međutim, među savršenim jestivim primjercima mnogo je i onih otrovnih i jako opasnih.

Jestive šumske gljive predstavljaju dobar izvor zdrave i ukusne hrane, no nepažnja može dovesti do smrtnih posljedica. U Hrvatskoj postoji velik broj otrovnih gljiva te je neophodno ići u berbu u pratnji iskusnih gljivara. Kao dodatna sigurnost, uz današnju dostupnost interneta edukacija je dostupna doista svakome već i na samome terenu, čime se može spriječiti nepotrebno branje gljiva i održati ekosustav šume.

Najveći problem predstavljaju gljive koje su oblikom vrlo slične jestivim i kvalitetnim gljivama. Sudeći po izjavama otrovanih ljudi, otrovne gljive često su vrlo ugodnog okusa, tako da se može dogoditi da niti ne posumnjate na trovanje (poznato i kao micetizam) dok već ne bude prekasno.

Na stranicama Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza možete dobiti informacije o gljivama koje vas zanimaju, ali preporuka je i da se javite najbližem gljivarskom društvu koje je u članstvu Saveza jer se radi o profesionalcima i entuzijastima koji će vam rado pomoći.

U ponedjeljak 23. siječnja 2023. u 19 sati u našoj knjižnici predstavit ćemo knjigu koja se bavi upravo ovom tematikom.

Riječ je o knjizi “Otrovne gljive: biologija i toksikologija”, a predstavit će je autori Branko Bartolić, determinator gljiva i predsjednik Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza te prof. dr. sc. Zvonimir Kozarić, sveučilišni profesor u mirovini.

2023-01-21T15:42:39+01:0021. Siječanj, 2023.|Novosti|