Ivanić-Grad dobio jedinstvenu turističku atrakciju

U Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada, otvoren je prvi posavski kukuruzni labirint “Hrvatica”. Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u suradnji s nekoliko partnera: Poljoprivredni institut Osijek, Muzej Ivanić-Grada, Prijatelji baštine, KUD “Posavac” Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD Dubrovčak Lijevi. Projekt podržava i Grad Ivanić-Grad. Inspiracija za projekt su kukuruzni labirinti u Srednjoj Europi, posebice u Češkoj. Uz brojne goste i organizatore na otvorenju je sudjelovao i gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Izuzetno mi je drago da smo na ovom posavskom dijelu našeg grada započeli jedinstveni projekt koji povezuje gospodarstvo, tradiciju i turizam. Labirint će osim organiziranih turističkih posjeta biti uključen u program nadolazeće “Bučijade” koja je jedna od najvećih turističkih manifestacija u ovom dijelu Hrvatske. Siguran sam da će za vrijeme 18. Bučijade, kao dio zabavnog sadržaja i igraonice za djecu labirint biti prava atrakcija – rekao je gradonačelnik Leš.

Cilj projekta je podrška održivom razvoju turizma u ruralnom području koji uključuje lokalnu zajednicu, pruža posjetiteljima inovativno iskustvo i direktan kontakt s prirodom. „Zahvaljujući kukuruznom labirintu na Dubrovčaku Lijevom na parceli g. Josipa Klaka, dobit ćemo atraktivnu turističku instalaciju od prirodnog resursa koja će trajati od kraja kolovoza do sredine listopada i tako pružiti obiteljima, parovima, samostalnim istraživačima i grupama mogućnost istraživanja, dodatni turistički sadržaj uz posjet Ivanić-Gradu“, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović te dodaje kako je motiv kukuruznog labirinta preuzet s posavske narodne nošnje „Hrvatica“, karakteristične za taj dio Posavine i time je dobivena dodatna povezanost s lokalnim kulturno-povijesnom baštinom. Za nacrt labirinta zaslužna je Kristina Komšo, studentica krajobrazne arhitekture i članica udruge Prijatelji baštine. Sam kukuruz je hrvatski proizvod Poljoprivrednog instituta Osijek pod nazivom „Kulak“.

Tijekom boravka u labirintu posjetitelji su mogli istraživati zanimljivosti iz lokalne baštine te dobiti odgovore na brojna pitanja koja su postavljena na desetak tabli unutar labirinta poput „Po čemu je Dubrovčak dobio ime?“ ili „Što povezuje Dubrovčak Lijevi i Dubrovčak Desni?“. Zanimljivosti su pripremljene u Muzeju Ivanić-Grada.

Labirint će se moći posjetiti tijekom tjedna uz najavu, a subotama i nedjeljama od 10 do 18 sati. Preporučena je uplata donacije od 10 kn po osobi koja će se iskoristiti za daljnji razvoj labirinta i podršku lokalnom KUD-u i DVD-u čiji će članovi sudjelovati i pomagati posjetiteljima u snalaženju u labirintu.

Kukuruzni labirint bit će otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 18. Bučijade (1. i 2.10.) i kada će zasigurno velik dio posjetitelja rado posjetiti i kukuruzni labirint na Dubrovčaku Lijevom jer će biti posebno ukrašen bučama.

2022-08-19T17:05:58+02:0019. Kolovoz, 2022.|Video vijesti|