Shri Lanka – put u Trincomalee i Kandy

Mario Pavun Keyo – naš Kloštranac, svjetski putnik i fotograf, u kolumni “Svijet to sam ja” samo za čitatelje našeg portala donosi zanimljivosti sa svojih putovanja po dalekim zemljama…


Trincomalee je grad na sjeveroistočnoj obali Sri Lanke, pomorska luka i trgovačko središte tog dijela zemlje .Sjevernije od grada nalaze se prekrasne po nekoliko kilometara duge pješčane plaže. Pronalaženje smještaja ovaj puta bilo je brzo i lako jer vozači tuk-tuk-a nude sve i svašta pa i smještaj. Kao i obično započinje igra pogađanja cijene na neviđeno jer još nisam vidio ni plažu ni sobu. Ipak cijenu smo dogovorili tek kad sam vidio da je soba na samoj plaži

Nekoliko dana proveo sam uživajući u kupanju i šetnji prekrasnom plažom. Ozbiljnije plivanje baš i nije bilo moguće zbog prevelikih valova pa je sve ostalo na ugodnoj šetnji i pisanju ovog članka pod prekrasnim palmom.

Nakon nekoliko dana odmora odlučio sam otići u grad Kandy. Odmah u jutro zaustavio sam na ulici prvog tuk-tukovca i rekao da me vozi na autobusni kolodvor gdje sam imao sreće i uletio u prvi bus koji je kretao prema Kandy-u. Bila je to nezaboravna vožnja vožnja kroz predivni krajolik Sri Lanke. Trimcomalee , od kuda sa krenuo, nalazi se na istoku, dok je Kandy u brdima u samom središtu Sri Lanke. Putem sam iz busa vidio nekoliko farmi začina. Ima tu svega, od cimeta do papra svakojakih vrsti,čak ima i „začin – safari“ za bogate turiste, no pošto ne spadam u tu kategoriju mogao sam o tome samo sanjati .

Nakon puta koji je trajao 5-6 sati stigao sam u grad Kandy. Kandy je grad u središnjem gorju Sri Lanke koji je 2001. imao oko 110.000 stanovnika. Kandy je sagrađen na oko 500 metara nadmorske visine. Okružen je brežuljcima u dolini uz rijeku Mahaveli. Klima grada je s godišnjim prosjekom od 24°C osjetno hladnija nego u nizini.

Najznačajnija znamenitost grada je Hram zuba (Sri Dalada Maligawa).U hramu se navodno cuva Budin zub koji je ostao nakon njegovog spaljivanja kad je umro. Legenda govori da onaj tko posjeduje taj zub vlada Sri Lankom. U povijesti je bilo pokušaja da ukradu taj zub ali to nikome nije pošlo za rukom jer budisticki svecenici su jako odani i revni u čuvanju te relikvije, čak se priča da je u hramu kopija, a ne original Budinog zuba.

Sve je moguće.

Obišao sam hram, pogledao lokalni ples zacinjen s malo religisjkih elemenata, glavnom zanimljivo i vrlo ugodno oku i uhu.
Kandy je veliko prometno čvorište Sri Lanke i tu je možemo reći centar države. Kroz državu prolaze dvije ceste i pruge koje čine zamišljeno slovo „x“ samo središte je grad Kandy. U državi ima još pruga i cesta na jugu, ali one su za razvijeni turistički jug. Iz Kandya putovi vode u planine gdje se nalaze velike plantaže čaja i veličanstveni Adam’s peak ili kako ga domaći nazivaju Sree Pada…

Mario Pavun Keyo

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-06-10T12:32:01+02:0019. Svibanj, 2015.|Svijet to sam ja|