Uspješno započeti radovi na sustavu odvodnje: Ivanić-Grad dobiva suvremen kanalizacijski sustav

Grad Ivanić-Grad i Općina Kloštar Ivanić ulaze u veliki projekt unaprjeđenja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda koji će osigurati bolju kvalitetu života za građane ovog područja. Projekt, sufinanciran iz fondova Europske unije, obuhvaća rekonstrukciju, sanaciju te izgradnju nove kanalizacijske mreže kako bi se zadovoljile stroge europske norme zaštite okoliša i podigla kvaliteta javnih usluga na novu razinu.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o., Tomislav Masten, ističe da je ovaj projekt dugotrajno planiran te da je svaki EU projekt zahtijevao 5 do 7 godina pripreme kako bi se došlo do faze izvođenja radova. Ovaj ambiciozni projekt obuhvaća izgradnju čak 70 km nove kanalizacijske mreže, uz dodatnih 5 km rekonstrukcije i sanacije postojećih dijelova. Uspoređujući ga s postojećim 66 km kanalizacijske mreže na području Ivanić Grada i 15 km u Općini Kloštar, jasno je o kakvoj se veličini projekta radi.

Gradonačelnik Grada Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, izrazio je svoje zadovoljstvo početkom ovih radova te je naglasio da će naselje Lonja, jedno od najvećih naselja Grada, napokon dobiti dugoočekivani kanalizacijski sustav, što je veliki korak naprijed za njihovu zajednicu.

Projekt obuhvaća ulaganja u sustav odvodnje otpadnih voda u naseljima Caginec, Deanovec, Derežani, Donji Šarampov, Graberje Ivanićko, Jelševac Breški, Lepšić, Opatinec, Posavski Bregi, Prkos Ivanićki, Šumećani, Tarno, Kloštar Ivanić i Sobočani.

Zahvaljujući ovom projektu, broj priključenih građana na sustav odvodnje s odgovarajućim sustavom pročišćavanja će se povećati sa sadašnjih 10 000 na gotovo 17 000 građana, što predstavlja impresivno povećanje priključenosti od 55% do iznimnih 95%. Time će područje postati suvremeno uređeno i zadovoljiti visoke standarde 21. stoljeća, rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

Radovi uključuju rekonstrukciju, sanaciju i poboljšanje postojećeg sustava odvodnje, uključujući izgradnju kišnih preljeva, retencijskih bazena, kolektora te primjenu CIPP metode („Cure In Place Pipe“) na postojećim kolektorima. Također, provodit će se izgradnja novog sustava odvodnje, uključujući gravitacijske i tlačne kolektore, crpne stanice te pripreme za kućne priključke.

Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije, naglasio je važnost članstva u Europskoj uniji i njezine potpore u realizaciji ovakvih projekata. Financiranje iz fondova EU omogućilo je ostvarivanje ovih ključnih infrastrukturnih ulaganja koja će dugoročno koristiti svim građanima ovog područja.

Projekt je dio Operativnog programa Konkuretnost i kohezija 2014.-2020, a Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora, istaknula je uspješnost ovog projekta kao primjer kako strateško planiranje i učinkovito korištenje fondova EU mogu pozitivno utjecati na regionalni razvoj.

Konačno, ovim projektom, osim poboljšanja odvodnje, postići će se i zadovoljavanje potrebnog stupnja pročišćavanja otpadnih voda izgradnjom UPOV-a III. stupnja pročišćavanja i odgovarajućeg kapaciteta. To će omogućiti očuvanje okoliša i voda na ovom području te pridonijeti održivijoj budućnosti za sve građane.

2023-07-19T13:49:32+02:0019. Srpanj, 2023.|Novosti|