Vatrogasci saniraju posljedice potresa i gase velik broj požara

Odmah nakon što je jaki potres dana 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu, u spašavanje građana i sanaciju posljedica potresa uključili su se Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba te sva raspoloživa dobrovoljna vatrogasna društva Grada Zagreba. U samom središtu grada veliki broj objekata je oštećen, a ulice su bile zakrčene materijalom sa zgrada. Također je oštećen i veći broj vozila. Osim vatrogasaca iz Grada Zagreba, zatražena je i ispomoć u vatrogasnim vozilima (autoljestve i autoplatforma) sa vozačem za rad na visini iz JVP Varaždin, Sisak, Karlovac i Bjelovar te Virovitice kao i iz DVD-a Slunj. Prema informacijama koje je prikupilo Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice, tijekom dana i noći na području Grada Zagreba, vatrogasci JVP-a Grada Zagreba te DVD-i sa područja Grada Zagreba odradili su 209 intervencija, 27 je bilo u tijeku, a još u dojavama ima 219 intervencija. 

Pripadnici JVP Grada Zagreba su jučer u nekoliko navrata pozvali građane da ne preopterečuju broj 193 pozivima koji nisu prioritetni. I ovim putem molimo građane na strpljenje te da ne zovu vatrogasce radi informiranja o trenutnom stanju ili radi saniranja manjih oštećenja na objektima.

Intervencije uslijed potresa imali su i vatrogasci Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Zabilježeno je preko 25 vatrogasnih intervencija u kojima je sudjelovalo 139 vatrogasaca na saniranju posljedica potresa, većinom uklanjanja srušenih dimnjaka, crijepova i cigli te saniranja krovišta.

Požari otvorenog prostora
Dok su vatrogasci na širem zagrebačkom području intervenirali zbog potresa, u Dalmaciji je zabilježen niz požara otvorenog prostora. U Zadarskoj županiji tijekom jučerašnjeg dana zabilježena su tri požara otvorenog prostora, na području Slivnice Gornje, Poličnika i Podgradine. Požarom su zahvaćene trava i nisko raslinje površine 19 hektara, a na intervenciji je sudjelovalo 23 vatrogasaca, a bile su uključene i zračne snage. Svi požari su ugašeni.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom jučerašnjeg dana ŽVOC Split zaprimio je tri dojave o požaru na otvorenom prostoru. Gorjelo je kod mjesta Dobrinće kod Lovreća te kod Dugopolja gdje je požarom bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od oko 14 ha. Gašenje požara na otvorenom prostoru između mjesta Sveta Nedilja i Ivan Dolac na otoku Hvaru je ometala jaka bura.

Na gašenju požara koji je jučer zahvatio otvoreni prostor između mjesta Sveta Nedilja i Ivan Dolac na otoku Hvaru sudjelovalo je 62 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava Hvar, Starigrad, Jelsa i Sućuraj. Opožareno je oko 25 hektara površine, a sada je u tijeku dežurstvo te sanacija terena – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.

Dana 22. ožujka i JVP Mljet je zaprimio dojavu o požaru na otvorenom prostoru kod mjesta Babino Polje na otoku Mljetu. Požarom je zahvaćeno oko 4 ha uglavnom borove šume. U gašenju požara sudjelovalo je ukupno 20 vatrogasaca iz JVP-a Mljet te 5 vatrogasaca DVD-a Mljet. Požar je lokaliziran u 03:30 sati, a na terenu na saniranju i osiguranju požarišta ostaje 12 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP Mljet.

U ovakvoj situaciji, gdje vatrogasci uz redovne poslove moraju sudjelovati i na suzbijanju širenja koronavirusa, molimo građane na dodatan oprez te da se pridržavaju općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. S obzirom na epidemiološku situaciju molimo građane da obavijeste vatrogasce nalazi li se u Vašem kućanstvu i osoba kojoj je određena samoizolacija kako bi vatrogasni timovi mogli poduzeti posebne mjere osobne zaštite.

Ukoliko primijetite požar, nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

2020-03-25T08:47:29+01:0025. Ožujak, 2020.|Iz Hrvatske|