Vojni laboratorij za istraživanje zrakoplovstva (AFRL) izveo prvi let besposadnom letjelicom s umjetnom inteligencijom

Zrakoplovni istraživački laboratorij (AFRL) proveo je 25. srpnja prvi let u povijesti koristeći agente umjetne inteligencije (algoritme) koji su kontrolirali besposadni zrakoplov – XQ-58A Valkyrie.

Testne jedinice izvele su let na kompleksu za testiranje i obuku u Eglinu. Ovaj let bio je vrhunac dvogodišnjeg partnerstva koje je započelo s programom Skyborg Vanguard.

“Misija je demonstrirala višeslojni sigurnosni okvir na besposadnom zrakoplovu koji je kontrolirala umjetna inteligencija te je pokazala kako agent baziran na umjetnoj inteligenciji rješava taktički relevantan problem za vrijeme leta,” izjavio je pukovnik Tucker Hamilton, šef odjela za testiranje i operacije s umjetnom inteligencijom za Ministarstvo zračnih snaga. “Ovaj let službeno omogućuje razvoj agenata umjetne inteligencije koji će izvoditi moderne vještine zračne borbe i napada na površinske ciljeve, što se može odmah primijeniti na CCA program.”

Algoritme je razvio tim AFRL-a za autonomne zračne borbene operacije. Tijekom milijuna sati visoko kvalitetnih simulacijskih događanja, letova na X-62 VISTA, testiranja s umetnutom opremom na XQ-58A i testiranja na tlu, algoritmi su sazreli.

2023-08-28T15:00:16+02:0028. Kolovoz, 2023.|Video vijesti|