Vožnja u suprotnom smjeru i vozač teretnog vozila s 2,53 promila alkohola

Prilikom nadzora brzine tijekom proteklog vikenda na Autocesti A3, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije zabilježili su dva slučaja nepoštovanja prometnih propisa.

Prvi slučaj zabilježen je u subotu 29. kolovoza na 257. km u smjeru Zagreba. Naime, policijski su službenici uočili osobni automobil marke VW Passat koji se kretao krajnjom lijevom prometnom trakom u suprotnom smjeru od Prometnog čvora Županja (gdje se polukružno okrenuo) do Prometnog čvora Velika Kopanica, odnosno 26 km u suprotnom smjeru.

Prilikom uočavanja navedenog vozila, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije odmah su krenuli za vozačem, s velikim oprezom i pritom upozoravajući druge sudionike zvučnom i svjetlosnom signalizacijom. Zaustavili su ga pred Prometnim čvorom Velika Kopanica te doveli do naplatne postaje Velika Kopanica gdje su utvrdili da se radi o 79 – godišnjem hrvatskom državljaninu.

Vozaču je propisana novčana kazna od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 24 mjeseca, a po pravomoćnosti presude odredit će mu se 6 negativnih prekršajnih bodova.

Drugi slučaj zabilježen je u nedjelju 30. kolovoza prilikom nadzora brzine kod Odmorišta Novska u smjeru Zagreba. Policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije uočili su skup vozila, odnosno tegljač s poluprikolicom bugarskih nacionalnih oznaka, čiji je 59 – godišnji vozač, državljanin Republike Bugarske svojim načinom vožnje ukazivao da je pod utjecajem alkohola. Istog su zaustavili i obavili nadzor na Odmorištu Novska gdje su mu izmjerili 2,53 g/kg. Vozač je isključen iz prometa, privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola i pritvoren je u PPrP Kutina.

Na temelju čl. 199. ZSPC-a protiv vozača je policija podnijela Optužni prijedlog u kojem je predložena novčana kazna od 15.000 kuna i zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području RH u trajanju od 6 mjeseci. Nadležni Prekršajni sud u Kutini je danas, 31. kolovoza nakon rasprave donio presudu: novčana kazna od 9.000 kuna, 300 kuna troškovi prevođenja i 3 mjeseca zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području RH.

2020-08-31T18:58:56+02:0031. Kolovoz, 2020.|Iz Hrvatske|