ZAVIRI ISPOD – ovorena izložba o donjem rublju i higijeni u Muzeju Ivanić-Grada

Muzej Ivanić-Grada jučer, 11. rujna 2019. u vedrom je raspoloženju otvorio je jesensku sezonu događanja gostujućom izložbom Muzeja Moslavine iz Kutine. Ideju i postav izložbe ZAVIRI ISPOD – donje rublje i higijena potpisuje autorica, etnologinja Slavica Moslavac, voditeljica Etnografskog odjela MMK, vrsna poznavateljica etnografske baštine Moslavine, a osim toga dugogodišnja suradnica i voditeljica brojnih istraživačkih i promotivnih događanja vezanih uz baštinu Ivanić-Grada i cijelog ivanićkog kraja.

Izložba koja je proputovala već dobar dio Hrvatske i potakla veliki interes, opsegom je prilagođena prostoru Muzeja Ivanić-Grada, a sadržajem skreće pozornost posjetitelja na odjevne predmete o kojima se, kao ni o osobnoj higijeni tijela, kroz protekla stoljeća u javnosti nije puno govorilo. Postav s jedne strane govori o tradicijama sela u održavanju osobne higijene, ali i o trudu i mašti uloženoj u izradu donjeg rublja, posebno kićenih podsuknji, a s druge, kroz slikovno gradivo, izvorne predmete te umjetničke likovne interpretacije prikazuje postupno preuzimanje građanskih navika u seoskim okruženjima te razlike u doživljavanju tijela, osobne higijene i donjeg rublja danas i prije stotinjak i više godina. Veći dio građe autorica je pribavila u Moslavini, dio i na području Kloštar Ivanića i Ivanić-Grada, a dio izložaka kroz antropološku interpretaciju govori i o migracijama stanovništva te navikama i oblicima tkanja, krojenja i ukrašavanja pojedinih odjevnih predmeta koji se tako prijenose iz regije u regiju i time obogaćuju lokalnu baštinu.

Autorica Slavica Moslavac na pristupačan, a stručan način predstavila je temu izložbe, a raspoloženje u muzeju podigao je i nastup kutinskog vokalnog sastava Rusalke koje su i pjesmom i pojavom oduševile posjetitelje.

Izložbu u Muzeju Ivanić-Grada možete posjetiti do 28. rujna.

Napisala: Vida Pust Škrgulja
Foto: Zoran Ožetski

2019-09-19T15:30:37+00:0012. Rujan, 2019.|Kultura|
Stranica koristi web kolačiće Više informacija PRIHVAĆAM
Koristimo kolačiće! To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka i koristite sve funkcionalnosti podržane tom tehnologijom. Molimo vas da prihvatite uvjete korištenja.