Sri Lanka – Anuradhapura, Mihintale…

Mario Pavun Keyo – naš Kloštranac, svjetski putnik i fotograf, u kolumni “Svijet to sam ja” samo za čitatelje našeg portala donosi zanimljivosti sa svojih putovanja po dalekim zemljama…

Evo me u Anuradhapuri, glavnom gradu sjeverne središnje provincije Šri Lanke. Grad čije ime je komplicirano za napisati i još kompliciranije za izgovoriti. Još jedan od svetih Budističkih gradova s velikim pagodama, jezerima i jednim od najstarijih Maha Bodhi drveta. Zašto je to drvo važno za budiste ?

Ovo stablo smokve (Ficus religiosa) izraslo je iz grane onog stabla pod kojim je Siddharta Gautama, Buda, doživio prosvjetljenje – buđenje. Ta grana stigla je u Šri Lanku u trećem stoljeću prije Krista u okviru budističke misije kralja Ashoke. Anuradhapura je vrlo zanimljivo mjesto koje pohodi tisuće hodočasnika iz cijelog svijeta.

Čovje

U blizini se nalazi velebna 50 metarska pagoda obojena u bijelo.U njenoj blizini ugledao sam čovjeka koji cijeli dan stoji i gleda u jednu točku – zapravo stojećki meditira. Ispred njega je stajao natpis kojim znatiželjnike moli da ga ne ometaju i ne ostavljaju novac jer ga on ionako u svom životu ne treba :). Bilo kako bilo ostavio sam ga u njegovoj meditaciji i požurio nekih 2 kilometra kako bih stigao na autobus za grad Mihintale koji je od grada Anuradhapuri udaljen 13 kilometara.

 

Grad Mihintale, kolijevka je singaleškog teravada budizma. To je grad čija povijest seže u vrijeme oko 400. pne. Danas je to mjesto u koje dolaze na hodočašće mnogi budisti, vrlo važno arheološko nalazište. U gradu se na dominantnom položaju nalazi budistički hram do kojeg vode velebne granitne stepenice. Požurio sam prema hramu kako bih s obližnjeg kamenog vidikovaca uživao u posljednjim zrakama sunca. U svakom slučaju prekrasan završetak jednog zanimljivog dana.

Mario Pavun – Keyo

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:35:24+02:005. Svibanj, 2015.|Svijet to sam ja|