Edukacija mladih – da se ne zaboravi

Ivanićgradska podružnica Kluba veterana Domovinskog rata INA-Naftaplina KVIN je za nedjelju 4. svibnja 2014. organizirala studijsko putovanje o Domovinskom ratu na području Posavine, Pounja i Banovine: od Jasenovca, preko Hrvatske Dubice, Hrvatske Kostajnice, Dvora na Uni, Gline i Petrinje do Siska pod naslovom «Edukacija mladih – da se ne zaboravi».

Uz članove KVIN-a na putovanju je bila skupina učenika osnovnih i srednje škole, ravnateljica OŠ «Stjepan Basariček» Vlatka Koletić i pedagoginja Srednje škole «Ivan Švear» Nadica Gregorek, s kojima se razgovaralo o mogućnostima učenja mladih o
Domovinskom ratu.

Na ovom studijskom putovanju su medijatori bili sudionici borbenih operacija na spomenutom području tijekom 1991. i 1995. godine: zapovjednik Zasebne postrojbe Temeljne policije 1991. godine Hrvoje Mandić, zapovjednik 1. bojne 2. gardijske
brigade «Gromovi» Ivica Kozjak, zapovjednik 3. bojne 57. brigade HV Ivan Janković i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Panđa Orkan. Uz upoznavanje s okolnostima i događajima, stradanjima civilnog stanovništva, obrambenim akcijama i mjestima i okolnostima pogibanja hrvatskih branitelja, sudionici putovanja su zapalili svijeće na spomen-obilježjima u mjestima kroz koja su prolazili.

Branitelji s područja Grada Ivanić-Grada i općina Križ i Kloštar Ivanić su bili uključeni u borbene operacije na svim ratištima kroz Temeljnu i Specijalnu policiju MUP-a RH, Zbor narodne garde, Hrvatsku vojsku i pričuvni sastav Hrvatske vojske.
Predsjedništvo ivanićke Podružnice KVIN-a je osmislilo projekt, kojim bi se mlade rođene tijekom i nakon Domovinskog rata upoznavalo s njegovim tijekom i značenjem. Za provedbu projekta je imenovan odbor u sastavu Goran Kelin, Krešimir Josipović i Jozo Andrić.

Radojka Šporer
 
Pogledaj foto galeriju

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:36:35+02:006. Svibanj, 2014.|Gradska zbivanja|