INA i Grad Ivanić-Grad osnivaju Muzej naftnog rudarstva

Danas je u blizini Ivanić-Grada, na Ininom postrojenju Petica potpisan sporazum o suradnji čime će se steći glavni preduvjet za osnivanje Muzeja naftnog rudarstva između Ine i Grada Ivanić-Grada. Sporazum su potpisali gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i Želimir Šikonja, Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina.

Prvi naftni muzej u Hrvatskoj predstavit će kulturnu i spomeničku baštinu vezanu uz naftnu industriju koja je na ovim prostorima prisutna već stoljećima. Ina, koja ove godine obilježava 50 godina svog djelovanja, u svojoj bogatoj arhivi raspolaže s mnogim predmetima i vrijednostima vezanim uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina, a koji bi mogli postati dio postave muzeja te time ispričati priču o aktivnostima vezanim uz naftnu industriju kroz povijest.

Upravo je u šumi petica pored Ivanić-Grada 1948. godine izbušena prva naftna bušotina na području jugoistočne Europe, a koju godinu kasnije je otkriveno i eksploatacijsko polje Šumećani. Tijekom povijesti s područja Ivanić-Grada proizvedeno je oko 6,5 milijuna tona nafte.

Savska potolina je područje s dugom tradicijom eksploatacije nafte te jedno od naftom najbogatijih područja. Ujedno Ivanić-Grad je naš partner u nizu projekata te je bilo prirodno i logično da se prvi ovakav muzej osnuje upravo ovdje. Stoga smo rado dali svoju punu podršku i ušli kao suosnivač u ovaj projekt. Uvjeren sam u veliku vrijednost ovog muzeja ne samo za lokalnu zajednicu čija je kulturna ponuda ovime obogaćena, već i za naftne inženjere, rudare, geologe i druge zainteresirane za više od 100 godina hrvatske naftne povijesti – rekao je ovom prilikom Želimir Šikonja.

Ovom prilikom gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš izrazio je zadovoljstvo što je Ivanić-Grad partner u projektu osnivanja Muzeja naftnog rudarstva i dodao:
Ivanić-Grad kao kolijevka naftnog rudarstva u Hrvatskoj s punim pravom postaje mjesto u kojem će djelovati prvi takav muzej u našoj državi. Time naš Grad, kao suosnivač Muzeja želi pokazati koliko nam je svima skupa stalo za očuvanje baštine vezane za naftnu industriju u Hrvatskoj, koja je u značajnoj mjeri obilježila rast i razvoj Grada Ivanić-Grada. Stoga ovom prigodom zahvaljujem našem partneru u ovom projektu Ini, bez čijeg se sudjelovanja ne bi mogao realizirati ovaj značajni projekt koji po svojoj važnosti nadilazi okvire našeg Grada, projekt kojim Grad Ivanić-Grad dokazuje brigu za svoju baštinu i povijest.

Inače, otvorenje muzeja, ovisno o pripremi postava i ishođenju potrebnih dozvola, očekuje se krajem 2015. godine.

Foto: Siniša Vuger

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-08-20T10:32:58+02:0015. Srpanj, 2014.|Gradska zbivanja|