Ina proslavila Dan rudara

Tvrtka INA jučer je u Ivanić Gradu proslavila Dan rudara i blagdan Sv.Barbare njihove zaštitnice. Proslava je započela svetom misom u Crkvi sv.Petra u Ivanić-Gradu, a nastavljena svečanom akademijom u Crosco Centru u Ivanić-Gradu. Ovogodišnja proslava bila je posebno svečana jer INA ove godine slavi 50. godišnjicu postojanja i uspješnog poslovanja.

Uz brojne uzvanike i djelatnike INE svečanosti su nazočili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković i gradonačelnik Grada Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Ispred INA-e, govorio je Jerko Jelić Balta, izaslanik izvršnog direktora Ininog sektora „Istraživanje i proizvodnja nafte i plina”, naglasivši značaj upravo pokrenutog EOR projekta pomoću kojeg će se u narednim godinama značajno povećati proizvodnja na eksploatacijskim poljima Ivanić, Žutica, Stružec i Kloštar. Trenutno je u tijeku utiskivanje CO2 na naftnom polju Ivanić, a nakon pribavljenih dozvola projekt započinje i na polju Žutica.

EOR projekt (EOR – enhanced oil recovery) jedan je od Ininih najvažnijih ulagačkih projekata u kontinentalnoj Hrvatskoj. Cilj projekta je pridobivanje dodatnih količina ugljikovodika na eksploatacijskim poljima Žutica i Ivanić, na zemljištu u katastarskim općinama Ivanić Grad, Šarampov, Posavski Bregi, Topolje i Hrastilnica.
Projekt uključuje primjenu jedne od tzv. tercijarnih metoda povećanja iscrpka nafte: naizmjenično utiskivanje ugljičnog dioksida i vode u djelomice iscrpljena naftna ležišta čime će se povećati tlak u ležištu. Sam projekt ima ekološku dimenziju budući da se njime u podzemlje utiskuju značajne količine CO2 čime se smanjuju emisije u zrak.

Dubravko Novosel, direktor Okruga Posavina, održao je prezentaciju kako bi uzvanike upoznao s temeljnim aktivnostima segmenta djelatnosti istraživanja nafte i plina na ovom području u 2014. godini.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Ina oduvijek bila pokretač gospodarstva kako na državnom tako i na lokalnom nivou te da će ulaganje u projekte kao što su EOR doprinijeti razvoju grada Ivanić-Grada, ali i županije. Osim u gospodarskom Ina može pružiti pozitivan primjer drugim tvrtkama kako poslovati uspješno, ali u isto vrijeme biti odgovoran prema prirodi i zaštiti prirodnih bogatstava.

Za gradonačelnika Grada Ivanić-Grada, Javora Bojana Leša, INA je jedna od najznačajnijih gospodarskih partnera. Ulaganja INA-e na ovom području, kao što je već spomenuti EOR projekt osigurat će i u budućnosti primanja po osnovi naftne rente što će za grad značiti ulaganje u razvoj.

Zoran Ožetski

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-04-10T12:36:41+02:003. Prosinac, 2014.|Gradska zbivanja|