Mještani općine Selnica posjetili naftna postrojenja u Ivanić-Gradu

Danas je na inicijativu Ine d.d., Ivanić-Grad bio domaćin mještanima Općine Selnica. Općina Selnica nalazi se u sjevernom dijelu Međimurske županije.

Razlog današnjeg posjeta bila je prezentacija u svrhu informiranje mještana općine Selnica o načinu vršenja istraživanja i ekspoloatacije nafte i plina na širem području grada Ivanić-Grada, koje već desetljećima uspješno provodi tvrtka Ina d.d.

Interes mještana povezan je s Ininom najavom istražnih radova na području njihove općine i utjecaju naftne industrije na život ljudi i okoliš . Naime za naftu u Općini Selnica zna se od 1850-tih. Selničko polje jedno je od najstarijih naftnih polja u svijetu jer je tu redovna eksploatacija počela stavljanjem u proizvodnju sonde br. 4, l7.XI 1900. godine, i održava se sve do 1952. godine.

Mještane je ispred tvrtke Ina d.d. pozdravio g.Dubravko Novosel, direktor Proizvodne regije zapadna Hrvatska, dok je ispred grada Ivanić-Grada goste pozdravio gradonačelnik g.Javor Bojan Leš.

Kroz uvodnu prezentaciju g. Novosel prisutnima je predstavio tvrtku Ina d.d. te način i metode pridobivanja nafte i plina na širem području Ivanić-Grada i Općina Kloštar-Ivanić i Križ s naglaskom na suživotu između naftno-plinske industrije i lokalne zajednice.

Na širem prostoru Ivanić-Grada Ina djeluje već desetljećima i kao društveno odgovorna kompanija svoje poslovanje od prvog dana izgradila je na partnerskim odnosima i zajedničkim interesima tvrtke i lokalne zajednice u ovom slučaju građana Ivanić-Grada i mještana susjednih općina

rekao je g.Novosel i naglasio kako je baš područje grada Ivanić-Grada savršen primjer suživota naftne industrije i lokalne zajednice spomenuvši naftna postrojenja – njihalice koje se nalaze u samom centru grada. Kao ogledni primjer kako se nafta može proizvoditi uz maksimalne mjere i aktivnosti usmjerene prema zaštiti okoliša g. Novosel naveo je močvarnu šumu Žuticu pored Ivanić-Grada u kojoj se unatoč velikom broju naftnih postrojenja za crpljenje nafte već desetljećima nije dogodio značajniji ekološki incident. O tehničkim detaljima istražnih radova na području općine Selnica govorila je voditeljica istraživanja, gospođa Marica Balen.

Grad Ivanić-Grad i Ina su u odličnim odnosima. Iako se naftna postrojenja nalaze svuda oko nas pa tako i u samom centru grada ne predstavljaju problem građanima jer se svi eventualni problemi rješavaju u direktnoj i otvorenoj komunikaciji između Ine d.d. i Gradske uprave na dobrobit građana grada Ivanić-Grada

rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Nakon uvodne prezentacije i odgovora na mnogobrojna pitanja predstavnici Ine i mještana Općine Selnica krenuli su u obilazak naftnih postrojenja na području Ivanić-Grada.

Zoran Ožetski

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-04-10T12:36:05+02:0031. Siječanj, 2015.|Gradska zbivanja|