Naftalan obnavlja zalihu naftenske nafte

Dugoročno je riješeno pitanje opskrbe Specijalne bolnice „Naftalan“ naftenskom naftom, iz koje se destilacijom dobiva ljekovito ulje (naftalan) koje se koristi u terapiji kožnih bolesti, posebno psorijaze i neurodermatitisa. Ugovor koji „Naftalanu“ omogućuje obnovu zaliha sirove naftenske nafte potpisali su jučer Želimir Šikonja, izvršni direktor INA-e, sektora istraživanje i proizvodnje nafte i plina, i Goran Maričić, ravnatelj ove specijalne bolnice.

INA je prepoznala korist ljekovite nafte u procesu liječenja naših pacijenata i omogućila nam da s time nastavimo i u sljedećem dugoročnom razdoblju

, rekao je Maričić, a Šikonja naglasio da će potpisani ugovor doprinijeti razvoju „Naftalana“ i dobrobiti pacijenata.

Ovaj je kraj koljevka naftnog rudarstva u Republici Hrvatskoj, u njega smo uložili najviše – i u istraživanje i u povećanje proizvodnje

, rekao je Šikonja.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su župan Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća „Naftalana“, Dražen Bošnjaković i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš. Istaknuvši da je „Naftalan“ potpisanim ugovorom osigurao, za svoje potrebe, „naftu s geografskim podrijetlom“, Bošnjaković je naglasio da se Županija prema ovoj zdravstvenoj ustanovi odnosi kao savjestan osnivač te u nju svake godine ulaže značajna sredstva. Izrazio je žaljenje što taj trend ne prati i Vlada Republike Hrvatske, jer u operativnim programima nema zdravstvenog turizma. „Nadali smo se da ćemo za razvoj „Naftalana“ povući značajna sredstva iz EU fondova, ali kako to sada nije moguće, za sve ono što budemo radili morat ćemo osigurati vlastite izvore prihoda“,rekao je Bošnjaković.

I župan Kožić je rekao da će Županija znati, kao što je znala i dosad, osigurati sredstva za proširenje „Naftalana“, kako bi se gostima pružila što bolja kvaliteta usluge. „Zagrebačka županija je, zahvaljujući ljekovitoj nafti, pozicionirana na svjetskoj lječilišnoj karti. No, nije dovoljan samo prirodni resurs. Da bi „Naftalan“ mogao kvalitetnije funkcionirati treba osigurati sve uvjete koje traže gosti. Svjesni smo toga i stoga smo zadnjih deset godina, kao osnivači, uložili u ovu specijalnu bolnicu oko 45 milijuna kuna“, rekao je župan.

O reviziji projekta proširenja „Naftalana“ govorio je njegov ravnatelj Goran Maričić. Prvotni projekt je bio ‘težak’ oko 80 milijuna kuna, te je bila želja da se njime aplicira na odgovarajući strukturni fond EU. No kako Vlada RH zdravstveni turizam nije uvrstila u operativne planove, revizijom projekta se odustalo od gradnje novih smještajnih kapaciteta. No, projektom, koji se sada cijeni na 40 milijuna kuna, i dalje se predviđa gradnja kompleksa otvorenih i zatvorenih bazena, teretane, fitness centra, kuhinje s restoranom i polivalentne dvorane sa 190 sjedećih mjesta. „Imamo indikativnu ponudu Hrvatske banke za obnovu i razvoj, građevinsku dozvolu smo ishodili, a investicijska studija je pokazala da imamo i dovoljno prihoda za pokriće anuiteta kredita“, rekao je Maričić.

D.K.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-07-23T13:05:36+02:0023. Srpanj, 2015.|Gradska zbivanja|