Obilježavanje VRA Bljesak i Međunarodnog praznika rada

Povodom 19. obljetnice vojno-redarstvene akcija Bljesak 1. svibnja 2014. su izaslanstva Grada Ivanić-Grada na čelu s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom, Zajednice udruga iz Domovinskog rata, Udruge roditelja poginulih branitelja, braniteljskih i drugih udruga i političkih stranaka položila vijence i zapalila svijeće na spomenik poginulim braniteljima u
gradskom parku u Ivanić-Gradu i bistu pilota Rudolfa Perešina poginulog u akciji Bljesak.

Posebno izaslanstvo je vijence položilo i na grobove Mladena Dijaneka na groblju u Šarampovu Gornjem i Zdravka Malnara na groblju u Križu, također poginulih u Bljesku. Posebno je bilo svečano i dirljivo, što su članovi Aero-kluba Ivanić-Grad tijekom polaganja vijenaca na bistu Rudolfa Perešina sa 4 aviona nadlijetali Trg Rudolfa Perešina, pojedinačno i u formaciji, i to na vlastitu inicijativu.

U maloj dvorani POU je održana svečana akademija s podsjećanjem na tijek i značaj Vojno-redarstvene akcije Bljesak. Potom je prvi put prikazan dokumentarni film o formiranju i ratnom putu, te poginulim pripadnicima 65. samostalne bojne Hrvatske vojske Ivanić-Grad autorice pomoćnice zapovjednika za informativno-propagandnu djelatnost 65.samb Dubravke Senčić Pavlović. Uz branitelje i obitelji poginulih, gradske vijećnike i zainteresirane građane, svečanoj akademiji su nazočili predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, predsjednik Gradskog vijeća Željko Pongrac i zamjenik gradonačelnika Željko
Posilović. Film u trajanju od 40 minuta prizvao je u sjećanje brojne uspomene i mnogima suze na oči, tako da su iz dvorane izlazili u tišini.

Na Tržnici Maznica se u podne okupljenim građanima obratio zamjenik gradonačelnika Željko Posilović, podsjetivši na značaj borbe za radnička prava i čestitavši Međunarodni praznik rada. U kulturno-umjetničkom programu su nastupili Ženski vokalni sastav IVE i KUD Đuro Kundek Caginec, a potom je podijeljeno 600 porcija graha.

Organizatori su bili Grad Ivanić-Grad i Zajednica udruga iz Domovinskog rata.

Radojka Šporer

2015-03-27T16:37:29+01:002. Svibanj, 2014.|Gradska zbivanja|