Održano edukativno predavanje povodom Svjetskog dana srca

Danas je u maloj dvorani Doma kulture u Ivanić-Gradu povodom Svjetskog dana srca u organizaciji Zavoda za javno zdrastvo Zagrebačke županije i Grada Ivanić-Grada, održano predavanje u svrhu upozoravanja cjelokupne javnost na opasnost i raširenost srčanožilnih bolesti kao i educiranja o mogućnostima njihovog sprječavanja.

Za portal Volim Ivanić razgovarali smo s voditeljicom službe za kvalitetu i unapređenje zdravstvene zaštite dr.med. spec. Lucijom Šarčević koja je izdvojila:

Od bolesti srca i krvnih žila umire skoro svaka druga osoba u zemljama tzv. zapadne civilizacije, odnosno one su uzrok 17,3 milijuna smrti u svijetu godišnje. U Hrvatskoj, pa tako i u Zagrebačkoj županiji, bolesti srčanožilnog sustava su također vodeći uzrok smrtnosti, a od njih je u 2013. godini umrlo 48,1% ukupno umrlih.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 80% prijevremenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara može se spriječiti otklanjanjanjem glavnih čimbenika rizika: pušenja, nepravilne prehrane, tjelesne neaktivnosti i štetne uporabe alkohola. Stoga je ove godine tema Svjetskog dana srca usmjerena na stvaranje zdravog okruženja u kojem će svaki pojedinac imati mogućnost pravilnog izbora u cilju očuvanja zdravlja srca, kao i sveopćeg zdravlja kaže gospođa Šarčević .

U ime Grada Ivanić-Grada predavanju je nazočio predsjednik gradskog vijeća g. Željko Pongrac.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-10-01T12:32:14+02:001. Listopad, 2014.|Gradska zbivanja|