Ostaje li grad Ivanić-Grad bez specijalističkih ordinacija

Danas u 11 sati, u prostoru Gradske vijećnice sazvana je konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Grada Ivanić-Grada g. Javor Bojan Leš i g.Tomislav Milevčić, voditelj ispostave Doma zdravlja u Ivanić-Gradu prisutne upoznali s alarmantnim stanjem razine specijalističke zdravstvene skrbi na području Ivanić-Grada.

Situacija nastala ukidanjem određenih specijalističkih ordinacija, navodi gradonačelnik, vrlo je loša.

Iako je grad iz proračuna za 2014.godinu izdvojio znatna novčana sredstva i uz pomoć Zagrebačke županije uspio osigurati rad Hitne medicinske pomoći, logopeda i interniste -kardiologa to će u 2015. godini zbog smanjenja gradskih prihoda biti vrlo teško ili čak nemoguće osigurati.

Smanjenje sredstava gradskog proračuna u najvećoj mjeri posljedica su novog načina obračuna naftno-rudarske rente i poreza na dohodak zbog kojeg je gradski proračun “zakinut” za oko 5.000.000,00 kuna.Osim nedostatka novca, gradonačelnik navodi i brojne probleme koji direktno utječu na ukidanje specijalističkih ambulanti u Domu zdravlja u Ivanić-Gradu. Jedan od njih je i zakon po kojem liječnik specijalista može raditi samo do navršenih 65 godina.

Jedan od najznačajnijih problema, navodi gradonačelnik je strukturni problem Ministarstva zdravlja RH – nedostatak liječnika specijalista.

U zadnje dvije godine odlukom Ministarstva zdravlja RH Domu zdravlja u Ivanić-Gradu ukinute su ortodontska, oftalmološka dok se zbog odlaska liječnika specijaliste u mirovinu zatvorila internistička, a krajem godine zatvoriti će se i pulmološka ordinacija, navodi g.Tomislav Milevčić i dodaje :

Za iduću godinu najavljeno je ukidanje ordinacije fizikalne medicine. Ista sudbina očekuje radiološku ordinaciju, ali pretpostavljamo da će Ministarstvo zdravlja RH u ovom slučaju ipak produžiti ugovor te će građani i dalje moći koristiti usluge ove ambulante. Napomenimo i to kako će od iduće godine oba sudionika privatne laboratorijske prakse zamijeniti jedan inženjer medicinske biokemije.

Grad Ivanić-Grad će Ministarstvu zdravlja RH uputiti hitan dopis kako bi skrenuo pažnju na ovaj vrlo težak problem i ponuditi rješenja koja bi mogla pomoći u otklanjanju ove teške situacije.
/Zoran Ožetski/

Cijela konferencija za novinare dostupna je putem zvučnog zapisa.

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-04-10T12:36:31+02:0010. Prosinac, 2014.|Gradska zbivanja|