Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen je Dan grada Ivanić-Grada.

Šetnica uz rijeku Lonju, za što je izdana lokacijska dozvola, preuređenje Zelenjaka (gradnja igrališta s umjetnom travom i novih tribina), rekonstrukcija gradskih mostova, uređenje središnjega trga u Ivanić-Gradu, gradnja sportske dvorane u Posavskim Bregima,… samo su neki od infrastrukturnih projekata koji se počinju realizirati na području Ivanić-Gradu, a istaknuti su u govoru gradonačelnika Javora Bojana Leša.

Gradonačelnik Leš je spomenuo i ostale projekte koji će „utjecati na život građana“, a čija realizacije ne ovisi o samome Gradu. „Prvenstveno, radi se o vodoopskrbnom sustavu „Zagreb-istok“. Očekujemo da ćemo se do kraja ove godine priključiti na vodoopskrbni sustav grada Zagreba, a u kasnijoj fazi krenuti i s rekonstrukcijom kompletne vodovodne mreže. Pred dobivanjem građevinske dozvole je za nas vrlo značajan projekt gradnje kanalizacijskog sustava, a očekujemo i rekonstrukciju željezničke pruge kroz sam grad“, rekao je gradonačelnik.

IMG_1255

Istaknuo je i projekt proširenja smještajnih kapaciteta „Naftalana“, za što je ishođena građevinska dozvola. „Ovaj projekt usko je povezan s projektom šetnice, uređenja Zelenjaka i gradskoga trga, što će u konačnici promijeniti vizuru našega grada“, rekao je Leš. Grad se, nastavio je, oslanja i na fondove Europske unije, stoga je osnovao vlastitu razvojnu agenciju – IGRA-u, koja će osmišljavati i voditi sve gradske projekte, a kao oslonac u prijavama za europska sredstva služit će i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

„U ovoj godini imat ćemo gotove projekte za prijavu na EU fondove u vrijednosti od 14 milijuna kuna“, rekao je gradonačelnik. Ponovio je da je Grad, zajedno sa Županijom, zauzeo negativan stav oko modela regionalnog zbrinjavanja otpada, a što nameću nedavne izmjene Plana gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj. „Mnogo je nepoznanica. O količini otpada, o tehnologiji, benefitu, vlasničkoj strukturi Grada u ovakvom projektu… Nećemo ga podržati!“, rekao je Leš.

Čestitke za Dan grada došle su od predsjednika Županijske skupštine Zagrebačke županije, Dražena Bošnjakovića i župana Stjepana Kožića. Bošnjaković je rekao da lokalnoj samoupravi nije lako raditi u vrijeme kada je poreznom politikom ostala bez dijela prihoda. Govorio je o dobroj suradnji Županije i grada Ivanić-Grada te također rekao da je Zagrebačka županija jedna od tri županije u Republici Hrvatskoj (ne računajući Grad Zagreb) koje u državni proračun uplaćuju više nego što im se iz njega vrati.
IMG_1388
Župan Kožić je pozvao na pripremu projekata za sredstva EU fondova, govorio je o završnoj fazi zajedničkoga projekta regionalnoga vodoopskrbnog sustava te ulaganjima Županije u obrazovanje. „Ako mala zemlja ulaže u obrazovanje to će se sigurno vratiti. U zadnjih deset godina, zajedno s gradom Ivanić-Gradom, uložili smo preko 40 milijuna kuna u osnovno i srednje školstvo na području ovoga grada. Skori početak gradnje sportske dvorane u Posavskim Bregima dokaz je da u obrazovanje i dalje ulažemo značajna sredstva“, rekao je župan Kožić.

Prisutnima se obratio i saborski zastupnik Jasen Mesić, rekavši da razvojni projekti ovoga grada trebaju dobiti adekvatnu podršku Vlade Republike Hrvatske, što sada nažalost nije slučaj, no izrazio je nadu da će se to uskoro promijeniti.

Za svečanosti su uručena javna priznanja Grada, a posebna zahvala, za donaciju djela Ivana Lackovića Croate, uručena je i bivšem ministru kulture Boži Biškupiću.

Dražen Kopač

2017-05-23T20:35:16+02:009. Lipanj, 2015.|Gradska zbivanja|