Tinu Biršiću iz Ivanić-Grada bronca na svjetskom sajmu inovacija u Njemačkoj

U konkurenciji 700 inovacija iz 31 zemlje svijeta, hrvatski su inovatori osvojili 13 medalja na jučer završenom 66. Međunarodnom sajmu inovacija IENA 2014 održanom u Nürnbergu. Veliki uspjeh postigao je i mladi ivanićgradski inovator Tin Biršić iz Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić-Grad.

U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banka za obnovu i razvoj na svjetskom sajmu inovacija IENA u protekla četiri dana predstavljeno je 14 domaćih inovacija, a čak 13 je osvojio medalje. Mladi inovator Tin Biršić iz Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić-Grad osvojio je broncu za svoju inovaciju Cloud Security System. Riječ je o sigurnosnoj kameri koja nakon što opazi pokret, uslika i šalje fotografiju na cloud, a korisniku na odabranu e-mail adresu stiže obavijest o aktivnosti na čuvanom području. Uređaj koristi 3G mrežu za povezivanje na Internet, a za napajanje se koristi sunčeva energija kako bi uređaj bio neovisan. Ove sigurnosne kamere mladog inovatora namijenjene su prvenstveno vlasnicima raznih poljoprivrednih objekata.

Nagrade i drugim izlagačima

Zlatnu medalju na sajmu su osvojili Edukativni nautički zabavni peljari Sanje Vale Čupić iz Pule te Uređaj za sustav kliničke aromaterapije Mije Miljaka i Bernarda Čupića iz Vodnjana. Zlato je na nirnberškom sajmu osvojila i naprava za vezanje plovila u marini Karlovčanina Marka Vukovića, inovacija koja je već u serijskoj proizvodnji, a prvih 150 tisuća primjeraka prodano je u SAD i Europu. Srebrnu medalju na ovogodišnjoj IENI dobio je Sinjanin Ivan Milun za postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova starih kuća, dok je poznati pulski inovator Franc Žirovnik osvojio broncu za vertikalnu eolsku električnu centralu. Broncu i posebno priznanje za projekt zelene inovacije dobila je i Neva Jurman iz Bala za postupak za dobivanje zdravstveno ispravnog aktivnog elementa od komine masline za upotrebu u kozmetici.

Velik interes, posjetitelji IENE pokazali su upravo za inovacije mladih hrvatskih inovatora. Student Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku Marko Pinjuh za inovaciju vakuumski motor „Jedač plamena“ osvojio je srebrnu medalju. Srebro je za sustave računalnog vida za siguran promet osvojio i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i to u konkurenciji više od 60 sveučilišta iz 22 zemlje svijeta. Ovaj projekt FER-a nastao pod vodstvom prof.dr.sc. Svena Lončarića dobio je i zlatnu plaketu Ruske kuće za međunarodnu, znanstvenu i istraživačku suradnju Ruske federacije. Dvije brončane medalje osvojila je Srednja tehnička škola Faust Vrančić i to za solarni zračni kolektor Josipa Andrijevića, učenika četvrtog razreda i solarni dehidrator Mihaela Lehki, učenika trećeg razreda ove škole. Brončane medalje osvojili su i učenici Srednje strukovne škole Samobor, i to Andrija Ostrun za igračku – višenamjensku didaktičku RGB konzolu i Jurica Rešetar za didaktičku interaktivnu ploču za učenje matematike.

Njemački sajam inovacija IENA najstariji je svjetski sajam inovacija. Ove godine sajam je posjetilo više od 35 tisuća posjetitelja. Značajno je i da se među članovima stručnog žirija sajma i ove godine nalazi hrvatski predstavnik, Zoran Barišić iz Hrvatske gospodarske komore. Vrijedi napomenuti da su hrvatske inovacije i ove godine zaokupile veliku pažnju posjetitelja, osobito poslovnih, ali i pažnju njemačkih medija.

Maja Priselac

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2014-11-03T11:01:23+01:003. Studeni, 2014.|Gradska zbivanja|