Treće hodočašće branitelja Sisačke biskupije Majci Milosrđa u Kloštar Ivanić

U subotu, 20. lipnja, održano je treće po redu hodočašće branitelja Sisačke biskupije Majci Milosrđa u Kloštar Ivanić. U Parku hrvatskih branitelja u Kloštar Ivaniću okupili su se hrvatski branitelji, članovi obitelji branitelja, obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici mnogih udruga iz Domovinskog rata, predstavnici županijskih, gradskih i općinskih vlasti s područja Sisačke biskupije i vjernici.

Izaslanici Sisačke biskupije, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina s područja Biskupije, predstavnici brojnih braniteljskih postrojbi iz Domovinskog rata te braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Sisačke biskupije položili su vijence i zapalili svijeće pred spomen-obilježjem poginulim braniteljima.
Protokol polaganja vijenaca predvodila je gospođa Radojka Šporer, urednica na Obiteljskom radio Ivaniću, ratna izvjestiteljica i pripadnica 65. bojne ZNG-a. Molitvu za pokojne branitelje predvodili su fra Drago Brglez, župnik u Kloštar Ivaniću, i vlč. Mladen Vidak, povjerenik za pastoral branitelja Sisačke biskupije. Svečana je procesija do Svetišta Majke Milosrđa zbog kiše išla kraćim putem.

Svečano sveto misno slavlje u 19 sati predvodio je sisački biskup Vlado Košić. U homiliji se biskup posebno osvrnuo na evanđeoski tekst o blaženstvima. Istaknuo je milosrđe, krotkost i mirotvorstvo; časno, plemenito i vjerno ponašanje pojedinca prema drugima, Domovini i Bogu kao odlike istinskih nasljedovatelja Krista. Biskup nas je podsjetio kako je po Marijinom zagovoru više puta kroz povijest naš narod bio čudesno spašen te u Mariji trebamo pronaći uzor milog i hrabrog srca koje spremno svjedoči povjerenje u Boga.

Ulaznu pjesmu „Gospa kloštarska“ otpjevale su članice ženske vokalne skupine „Ive“ iz Ivanić-Grada, a pjevanje na svetoj misi predvodio je župni zbor župe Uznesenja B. D. Marije.

Na kraju mise biskup je blagoslovio kamen za Zid sjećanja u Udbini koji će odnijeti članovi Moto kluba Veterani Croatia u moto defileu „Jaši do zida“ u kolovozu uoči Dana hrvatskih mučenika. Na kamen je uklesan natpis „Bešlinec 1945. Kl. Ivanić“, što je spomen na 8 civilnih žrtava sudionika Križnoga puta koji su streljani u šumi Marča i sahranjeni na mjesnom groblju u Bešlincu.
Uslijedilo je druženje i prigodni domjenak za sve prisutne u župnoj dvorani.

Lukrecija Špoljar

2015-06-22T11:21:14+02:0022. Lipanj, 2015.|Gradska zbivanja|