Hormoni u trudnoći: Koji utječu na vaše raspoloženje, a koji na vaš ten?

Tijelo i raspoloženje u trudnoći prolaze kroz pravi vrtlog promjena i brojnih emocija. Iznenadni napadaji smijeha, baš kao i plakanje zbog pomalo čudnih razloga, sve je to rezultat utjecaja hormona u trudnoći. Naime, razine hormona se mijenjaju i to utječe na fizički i psihički osjećaj u svome tijelu. 
Donosimo vam najvažnije hormone u trudnoći i objašnjenje što to oni rade (osim što vam se igraju s glavom):

HCG – Humani korionski gonadotropin
Ovaj hormon često se naziva i “hormon trudnoće”, a upravo posteljica potiče stvaranje ovog hormona. HCG se nalazi u malim razinama u tijelima žena i muškaraca, no u trudnoći razine osjetno rastu. Kako ovaj hormon možemo pronaći u urinu, upravo on je zaslužan za sve pozitivne kućne testove na trudnoću. Otprilike oko 2. tjedna trudnoće, odnosno u periodu kada žena može uočiti izostanak mjesečnice, tada su i razine ovog hormona najčešće dovoljno visoke da bi trudnoću mogao pokazati i kućni test, dok se iz pretrage krvi trudnoća može uočiti porastom hormona već 7 dana nakon oplodnje.

Razina HCG-a nam može mnogo toga pokazati, ako je razina viša od prosjeka za određeni tjedan, moguće je da se radi o višeplodnoj trudnoći, u zdravim trudnoćama u prvih desetak tjedana dolazi do duplanja razine HCG-a u 24 sata, ako do tog pravilnog povećanja ne dolazi, moguće je da se radi o izvanmaterničnoj trudnoći. 
Humani korionski gonadotropin odgovoran je i za jutarnje mučnine, ali i za povećanje dotoka krvi u zdjelicu, što dovodi do česte potrebe za mokrenjem.

Progesteron
Progesteron se luči iz žutog tijela u jajnicima, iz nadbubrežne žlijezde i u trudnoći- iz posteljice. Ovaj hormon prilagođava majčino tijelo potrebama bebe, a ujedno utječe na plodnost i pravilne cikluse izvan trudnoće. Progesteron ima važnu ulogu u zadebljanju sluznice maternice čime ona postaje pogodnija za implantaciju oplođenog jajašca. 
Progesteron u tijelu u trudnoći djeluje tako da potiče rast tkiva dojki, ali i omekšava i opušta tkiva kako bi se napravilo mjesta za bebu i kako bi posteljica uspješno funkcionirala za pravilan rast i razvoj bebe u trbuhu. 

Iako progesteron ima mnogo dobrobita za bebu, na trudnice često utječe nekim ne baš ugodnim nuspojavama, pa je tako glavni krivac za oticanje desni, izbijanje akni, pojačano znojenje i umor ali i opuštanje mišića može dovesti do pojačane nespretnosti, bolnih zglobova i lošije probave, pa se trudnice često susreću sa žgaravicom, nadutošću, zatvorom i probavnim tegobama.
Dobra vijest je da se u drugom tromjesečju razine progesterona malo spuštaju, pa je moguće da će i ovi neželjeni simptomi nestati ili se barem ublažiti.

Estrogen
Estrogen je hormon koji se luči u jajnicima i iako se nalazi u tijelima muškaraca i žena, kod žena je mnogo izraženiji i prisutniji, osobito u trudnoći kada njegove razine dodatno rastu. Estrogen je fokusiran na rast ploda, pa u kombinaciji s progesteronom dovodi do razvoja sluznice maternice, povećanju protoka krvi u tijelu i razvoj mliječnih kanala za uspješno dojenje nakon poroda. Estrogen je ujedno zaslužan za pravilan rast i razvoj bebinoj kostiju i organa.
Trudnice također osjećaju rast razina ovog hormona, smatra se da je upravo on zaslužan za takozvani “trudnički sjaj”. No nije baš sve tako sjajno, estrogen također doprinosi jutarnjim mučninama, uzrokuje začepljen nos (trudnički rinitis) i može dovesti do hiperpigmentacija na koži (linea negra, tamne bradavice i tamna koža po tijelu, osobito licu).
Nakon poroda utjecaj estrogena vrlo je izražen, pa nagli pad razine hormona dovodi do čestih napadaja vrućine, pojačanog znojenja i opadanja kose. Kroz nekoliko tjedana tijelo se privikava na nove razine hormona i tada se ponovno vraćate u “normalu”.

Oksitocin
Oksitocin se oslobađa iz stražnje hipofize mozga, a često ga se naziva i hormonom ljubavi zbog toga se uglavnom oslobađa tijekom seksa, trudnoće, poroda i nakon poroda. U trudnoći se povećava razina ovog hormona što dovodi do usporavanja metabolizma i skladištenja zalihe energije za rast ploda. 
Oksitocin je velika potpora trudnici tokom samog poroda jer kada krenu trudovi on potiče omekšavanje i širenje grlića maternice kako bi se olakšao porod. Nakon poroda do lučenja oksitocina dolazi kada beba počne sisati, a upravo zahvaljujući ovom hormonu mlijeko se otpušta iz grudi majke. Paralelno dolazi do stezanja maternice čime se želi olakšati i ubrzati oporavak majke nakon poroda. 

Lučenje oksitocina svoja najljepša ljubavna svojstva dokazuje nakon poroda kada potiče povezivanje roditelja sa bebom, pa samim time imamo potrebu za više maženja i grljenja bebe. Sve u svemu, nuspojave povećanih razina ovog hormona, doista su prekrasne, a to je proizvodnja mlijeka, kontrakcije maternice i mnogo nježnosti. 

Relaksin
Hormon relaksin luči se iz žutog tijela u jajnicima i iz posteljice, a kako mu i samo ime govori on potiče opuštanje tijela. Glavna uloga relaksina je pomoći pripremiti tijelo na porod, pa povećava fleksibilnost zglobova zdjelice i širenje cerviksa za lakši porod.

Prolaktin
Hormon prolaktin se izlučuje iz hipofize i naziva se još i hormon dojenja. Razina prolaktina raste kroz cijelu trudnoću i pomaže pripremiti grudi na dojenje, ali i pomaže u proizvodnji mlijeka nakon poroda.

Mamin kutak
Foto: Freepik

2023-06-28T08:39:52+02:0028. Lipanj, 2023.|Životni stil|