Moderni moslavački oblizeki Hotela Sport za poslije wellnessa

Kada sam u grupi turističkih novinara prošloga tjedna boravila na studijskom putovanju u Ivanićgradskome kraju, ekipa Hotela Sport odlično je osmislila objed sa četiri slijeda, a Vinarija Mikša uz njih je, možda neočekivano, ali odlično sljubila svoja vina. Uz juhu od buče s repovima škampa potočen je Škrlet 2014., uz biftek mariniran u korijandru i konjaku s pireom od krumpira Bijeli Pinot 2015., uz ramstek na povrću julienne s emuzijom od meda i senfa Frankovka 2015., a uz mascarpone s bademom i maslinovim uljem jedan sladak Sivi Pinot.

Pohvalim kako je makijatić što mi ga je netom skuhao baš fin, a mladi šarmantni konobar Nenad Jurković preko šanka dovikne: “Pa kad je skuhan s ljubavlju!” Macchiato mi je odmah bio još bolji, a ja – kupljena. Kao i ostali gosti koji su to čuli. To je ono nešto što se ne može naučiti, a samo rijetko naplatiti, ali se uvijek može potruditi.

Poslije wellnessa odlična hrana
Kako je tek bio ukusan objed osmišljen u prije tri godine otvorenoj enoteci za novinare na dvodnevnom studijskom boravku potkraj veljače 2017. u Ivanić Gradu i Kloštru Ivaniću. Izletište Petek s restoranom Garfield, Hotelom Sport, različitim sportskim i dječjim igralištima i wellnessom zbog kojega je Hotel Sport proglašen najboljim u svojoj kategoriji u cijeloj Zagrebačkoj županiji.

Uvijek skromna i maštovita šarmantna Dalia Pažić, voditeljica ugositteljstva u Hotelu Sport, koja se još sjeća kako sam prije nekoliko godina nad njihovom juhom od tikvica prifrndavala što sup o njoj posuli bademe, a ne primjerice bučine tikvice, kad se već koncentriralo na buče i Bučijadu, jedva nam je dopustila da chefa Matiju Fijalu snimimo u vrijeme pripreme jela, budući da su tog dana posljednji put kuhali u toj kuhinji koju su već sutradan počeli preuređivati. Dok smo s Majom Krnjević, voditeljicom hotela, upoznavali što sve mogu pružiti gostima, kuhari su davali sve od sebe kreirajući ljepote za naša nepca.

Kuhanje – ljubav, hobi i strast

Matija Fijala ispričao mi je kako je rođen u Zagrebu 23. siječnja 1993. Osnovnu je školu pohađao u Ivanić Gradu, a Turističko-ugostiteljsku u Zagrebu. Na praksi je bio u restoranu Garfield, u okviru Izletišta Petek, a završivši školu tu se i zapošljava i, iako vrlo mlad, danas vodi ekipu hotela Sport.

“Mlad jesam”, komentira, “ali voli izazove u kuhinji, kuhanje i za goste i za svoju ekipu. Kuhanje mi je ljubav, hobi i strast.” Da sam rekla kako je biftek odličan, a bio je upravo takav, kao i desert uostalom, zacijelo bi mi uzvratio: “Kad je kuhan/ pečen s ljubavlju!”

Niska moslavačkih autohtonih škrleta

U vinoteci ispod restorana Garfield u sklopu Izletišta Petek predstavljaju hrvatksa vina i hranu prema želji gostiju, od Drniškog pršuta do Gligorinih sireva, ali ne propuštaju – o tome su Oblizeki već pisali – uz krasne domaće lepinjice predstaviti osobito moslavačka vina. Ponajprije škrlet. Trenutačno su za degustaciju nudili Voštenićev, Malecov, Kezeleov i Mikšin. Ponuđene i cigare i konjak morali smo ljubazno odložiti.

Za sljubljivanje uz toga dana novinarima ponuđen objed bila je zadužena Vinarija Mikša iz Repušnice. Obitelj uspješno uzgaja vinograd i njeguje vino već treći naraštaj. Otac Vladimir mlađi i sin Ante nude različita vina, a Ante je odlično uz hranu i odabrao i predstavio vina. Uz juhu od buče s repovima škampa odabrao je Škrlet 2014., uz biftek mariniran u korijandru i konjaku s pireom od krumpira odabrao je Sivi Pinot 2015., uz ramstek na povrću julienne s emuzijom od meda i senfa odabrao je vrlo neobičnu, mladu (lepo diši!) Frankovku 2015., a uz mascarpone s bademom i maslinovim uljem jedan Bijeli Pinot bogat prevrelim šećerom. Želim vas samo oslatiti desertom, a zanima li vas ostalo, potražite na Oblizekima.

Mascarpone s bademom i maslinovim uljem

Sastojci (za 1 osobu)

100 g mascarponea
20 g šećera
1 jaje
0,1 dl vrhnja
30 g badem
0,01 dl maslinova ulja

Priprema

Na pari tucite jaje sa šećerom, a vrhnje izmiksajte u šlag. Mascarponeu dodajte pjenastu masu od jaja i šećera, sve izmiješajte, zatim na kraju dodajte slag i sve dobro ujednačite. Na kraju pospite pržene i sjeckane bademe i nekoliko kapi maslinova ulja.
Nije naodmet

Ja bih možda radije odabrala bučino ulje.

Božica Brkan glavna urednica portala oblizeki.com
Fotografija Božica Brkan / Oblizeki

2016-03-10T07:46:25+01:003. Ožujak, 2016.|Oblizeki|