Predstavljena “Virtualna cehovska škrinja”

Turistička zajednica Grada Ivanić-Grada u suradnji s udrugom građana Prijatelji baštine – Amici hereditatis, Ivanić-Grad, a pod pokroviteljstvom Grada Ivanić-Grada predstavila je u utorak, 29. travnja 2014. godine, VIRTUALNU CEHOVSKU ŠKRINJU poljanskih obrtnika – mrežnu stranicu na kojoj se mogu pronaći digitalizirani povijesni dokumenti iz cehovske škrinje te brojni podaci koji govore o obrtničkom naslijeđu Ivanić-Grada. Na istom događanju obilježen je i DAN OBRTNIKA Udruženja obrtnika Ivanić-Grad te su dodjeljena priznanja obrtnicima povodom 20. godišnjice rada.

Događanje je uvodnim govorom otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Željko Posilović naglasivši važnost obrtništva za razvoj Ivanić-Grada. O značaju poduzetništva i obrtništva za razvoj Republike Hrvatske govorio je Vjekoslav Rakamarić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Zamjenik gradonačelnika Grada Ivanić-Grada te pomoćnik ministra poduzetništva i obrta čestitali su Dan obrtnika svim obrtnicima Grada Ivanić-Grada, iskazavši posebne čestitke svim dobitnicima priznanja povodom 20. godišnjice rada.
Projekt digitalizacije dokumenata iz cehovske škrinje poljanskih obrtnika predstavila je Katarina Magić Koščević, predsjednica udruge građana Prijatelji baštine – Amici hereditatis, Ivanić-Grad naglasivši kako je cijeli projekt započeo još u 2010. godini, izložbom „Obrtnici starog Ivanića“, tijekom koje su važni dokumenti cehovske škrinje bili prvi put izloženi javnosti. Na poticaj dr. sc. Sofije Klarin Zadravec Udruga je projekt digitalizacije dokumenata prijavila na natječaj Ministarstva kulture, koje je odobrilo sredstva za digitalizaciju, te je time baština cehovske škrinje dobila nove mogućnosti prezentacije. Katarina Magić Koščević je napomenula da je od same digitalizacije do prezentacije dokumenata u Virtualnoj cehovskoj škrinji trebalo proći nekoliko godina dok se nisu pronašla sredstava za financiranje izrade mrežne stranice.
Projekt prezentacije digitaliziranih dokumenata u Virtualnoj škrinji prepoznala je Turistička zajednica Ivanić-Grada koja je u 2014. godini i financirala izradu Virtualne cehovske škrinje.

Ankica Bešter, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada naglasila je važnost digitalizirane baštine za promociju Grada Ivanić-Grada, zahvalivši tom prilikom udruzi Prijatelji baštine na svim baštinskim projektima koje provodi na području Ivanić-Grada te kojima se omogućuje kvalitetnija turistička ponuda temeljena na kulturno-povijesnoj baštini Ivanić-Grada. Također je zahvalila gosp. Ivanu Ćiroviću iz tvrtke Inspiracija.com koji je uspješno realizirao projekt Virtualne cehovske škrinje i na zanimljiv i kreativan način prikazao cehovsku baštinu starog Ivanića

O važnosti digitalizacije baštine u hrvatskim i europskim okvirima govorila je dr. sc. Sofija Klarin Zadravec iz Nacionalne sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U svojoj prezentaciji, prikazala je neke od važnijih projekata digitalizirane baštine Republike Hrvatske, te izdvojila dokumente i isječke iz starih novinskih izdanja i kojima se spominje Ivanić-Grad, njegova baština i znamenite osobe iz povijesti grada. Tako su se mogle čutizanimljivosti o školstvu u Ivaniću, o starim obrtima i sajmovima koji su se u Ivaniću održavali, o poznatim industrijalcima te naravno, o naftnoj baštini Ivanić-Grada. Dr. sc. Sofija Klarin Zadravec u svom je izlaganju naglasila da je digitalizacija – prijateljica baštine, te da digitaliziranje baštine omogućuje bolju očuvanostizvornika te kvalitetniju i kreativniju prezentaciju baštine, što je posebno važno za mlađe generacije koje odrastaju u virtualnom svijetu i kojima se baština može i mora približiti na nove i kreativnije načine.

Najvažnije dokumente iz cehovske škrinje predstavila je Vida Pust Škrgulja u ime udruge građana Prijatelji baštine – Amici hereditatis, Ivanić-Grad. U svojoj prezentaciji prikazala je najvažnije i najstarije dokumente koje čuva cehovska škrinja, govorila o njihovom značaju za razvoj starog Ivanića i obrtništva. Prof. Vida Pust Škrgulja naglasila je da su dokumenti koje čuva cehovska škrinja od neprocjenjive važnosti za proučavanje kulturno-povijesne baštine Ivanić-Grada, te kako im je mjesto u kontroliranim, po uvjetima struke zadanim, uvjetima. Važnost Virtualne cehovske škrinje ogleda se upravo u tome što više nije potrebno vaditi dokumente iz cehovske škrinje, jer se oni sada mogu pregledavati, uvećavati i proučavati u digitalnom obliku, putem Virtualne cehovske škrinje. Originalna cehovska škrinja čekat će bolje dane za prezentaciju i bolje uvjete koje joj može pružiti isključivo Gradski muzej.

O radu Udruženja obrtnika Ivanić-Grad govorila je zamjenica predsjednika Lidija Lovreković, a priznanja obrtnicima povodom jubilarnog rada dodijelili su zajednički Branko Jakopčević, predsjednik Udruženja obrtnika Ivanić-Grad i Vjekoslav Rakamarić, pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Priznanja povodom 20 godina neprekidnog obrtničkog rada primili su sljedeći obrtnici Grada Ivanić-Grada: Marina Hrastić, Dragomir Jaić, Jozo Jurakić, Mladen Kirišić, Miroslav Landek, Dragutin Makovica, Nada Pižir, Vladimir Predavec, Mladen Mustač, Vladimir Šarec i Stjepan Budinski; obrtnici općine Kloštar
Ivanić: Zlatko Brebrek i Marijan Ivaković te obrtnici općine Križ: Branimir Pleše, Stjepan Srebačić i Miloš Stojaković.

Grad Ivanić-Grad je ovim događanjem uspješno prezentirao svoju obrtničku prošlost. Cehovska baština dobila je novu priliku za promociju, vrednovanje i istraživanje kroz Virtualnu cehovsku škrinju, a obrtnici poticaj da nastave s radom i razvijaju obrtništvo Ivanić-Grada, kako su to činili i brojni obrtnici udruženi u cehove starog Ivanića.

Virtualna cehovska škrinja poljanskih obrtnika dostupna je svima putem adrese: www.tzig.hr/cehovska_skrinja/

Katarina Magić Koščević

Pogledaj foto galeriju
Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:36:36+02:0030. Travanj, 2014.|Gradska zbivanja|