Proslavljen dan Kloštra Ivanića

Dan općine, na blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja, proslavio je Kloštar Ivanić. Željko Filipović, načelnik općine, za svečane sjednice Općinskoga vijeća govorio o realiziranim projektima tijekom lanjske godine te najavio ovogodišnje.

Istaknuo je gradnju vodovoda u naselju Marča, te asfaltiranje lokalnih cesta (Put u raj, Ulica sv. Duha, Vinogradarska ulica…). Iz proračuna Općine u asfaltiranje je uloženo oko 600.000 kuna. Sanirano je, sufinanciranjem Županije, krovište na Pučkom domu, te je zamijenjeno, sufinanciranjem Ministarstva regionalnog razvoja, krovište na Dječjem vrtiću „Proljeće“. Također, izmješten je plinovod u naselju Šćapovec. „U gradnju i održavanje komunalne infrastrukture lani smo uložili preko 40 posto prikupljenih proračunskih sredstava“, rekao je načelnik. Ove godine, nastavio je, zamijenjena je stolarija na Dječjem vrtiću „Proljeće“, te je, sredstvima IPARD programa, počela gradnja odvodnje u Šćapovcu i Ulici kralja Tomislava.

„Većina radova bit će završena tijekom ljeta“, dodao je Filipović. Ove će godine, najavio je, početi i gradnja vodovoda, te plinovoda, od Kloštra Ivanića prema Čemernici u dužini od oko 3,5 kilometara. „S izgradnjom ovoga vodovoda bit će kompletirana vodovodna mreža duž glavnih ulica na cijelom području općine“, rekao je načelnik. Govorio je i o projektima koji se planiraju realizirati sredstvima EU fondova. „Imamo spreman projekt za cestu u naselju Čemernica, u izradi je projekt nogostupa i biciklističke staze u Ulici kralja Tomislava, a pripremamo i projektiranje nogostupa u Šćapovcu. Za sve to treba nam dobra suradnja s ministarstvima i Županijom“, rekao je.

Ispred Županije svečanosti je prisustvovao zamjenik župana Damir Tomljenović. Govorio je o vodoopskrbnom sustavu „Zagreb-istok“, projektu Integriranoga javnog prijevoza putnika, te širokopojasnom internetu, no posebno je naglasio izradu Strategije razvoja Zagrebačke županije do 2020., odnosno pripremu projekata za EU fondove. „Strategija je temelj svega onoga što želimo napraviti. Pozivam općine i gradove da ozbiljno shvate ovaj projekt. Napravimo Strategiju kako treba da bismo mogli povući novce iz EU fondova“, poručio je Tomljenović, rekavši da se jedinice lokalne samouprave više trebaju okrenuti ovim fondovima. „Ako se podvuče crta ne možemo biti zadovoljni onime što je dosad napravljeno. Premalo je sredstava povučeno! Sredstva EU fondova su toliko velika da njima možemo riješiti mnoge naše infrastrukturne, pa i ostale probleme. Treba imati samo dobar projekt, dobru priču i ‘uzeti’ novac“, izjavio je.

Mještanima Kloštra njihov dan također su čestitali saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec i pomoćnik ministrice vanjskih poslova, ujedno i stanovnik ove općine, Željko Kuprešak. Za svečanosti su uručene općinske zahvalnice i nagrade. Nagradu za životno djelo primili su Suzana Đura i Marijan Lopec.

Dražen Kopač

2015-06-26T12:02:28+02:0026. Lipanj, 2015.|Gradska zbivanja|