YouTube povećava mogućnosti prepoznavanja pjesama: zviždanje i pjevanje postaju ključ pretrage

Kako navodi techcrunch.com, YouTube je najavio novu tehnologiju, za sada samo na Android uređajima, koja omogućava prepoznavanje pjesama putem pjevanja, što predstavlja značajan napredak u odnosu na Appleovu aplikaciju za prepoznavanje glazbe, Shazam.

Kako je navedeno na YouTubeovoj stranici za podršku, ova video platforma testira mogućnost pretrage po pjesmi na Android verziji aplikacije koja korisnicima omogućava identificiranje pjesme na YouTubeu putem pjevanja, zviždanja ili snimanja pjesme.

Korisnici koji imaju pristup ovom eksperimentu mogu prebaciti s YouTube pretrage glasom na novu značajku pretrage pjesama te zviždati ili pjevati tri ili više sekundi. Platforma potom prepoznaje melodiju i usmjerava korisnika prema relevantnim YouTube videima koji sadrže traženu pjesmu, bilo da je riječ o službenom glazbenom videu, sadržaju generiranom od strane korisnika ili Shorts video formatu.

Kako smo već naveli, mogućnost pretrage po pjesmi trenutno je dostupna samo malom broju korisnika Androida. Ako se ova značajka proširi na šire korisničke skupine, mnogi bi je mogli pronaći korisnom, s obzirom da je YouTube popularno mjesto za pretraživanje pjesama.

YouTubeovo novo eksperimentalno svojstvo mnogima će djelovati poznato

Najnoviji YouTubeov eksperiment vjerojatno će zvučati poznato nekim korisnicima. Još 2020. godine, matična tvrtka YouTubea, Google, prvi put je pokrenula ovu mogućnost na Google aplikaciji, Google Search widgetu i Google Asistentu, omogućujući korisnicima da prepoznaju pjesmu zviždanjem, pjevanjem ili pjevušeći u mikrofonsku ikonu. Međutim, glavna razlika je u tome što Googleova značajka zahtijeva od korisnika da zvižde ili pjevaju 10-15 sekundi kako bi identificirali pjesmu.

Kako je Google ranije objasnio, njegova značajka temelji se na modelima strojnog učenja koji mogu uskladiti zvižduk ili pjevušenje osobe s “otiskom” ili prepoznatljivom melodijom pjesme. Novo YouTubeovo testiranje koristi istu tehnologiju kao i Googleova značajka, potvrdila je tvrtka za TechCrunch.

Izvorni tekst:techcrunch.com/

2023-08-28T14:17:12+02:0028. Kolovoz, 2023.|Zanimljivosti, Životni stil|