Život samohranog roditelja Trikovi za preživljavanje

Nijedan roditelj ne planira jednog dana postati samohrani roditelj, no ponekad dođe i do tog zastrašujućeg scenarija. Kako to preživjeti? 

Samohranim roditeljem možemo postati razvodom, što najčešće svima prvo pada na pamet, no nažalost, može doći i do smrti partnera, što uz izazove roditeljstva stavlja na kušnju slomljeno srce i dušu. Upravo mama koja je na takav način ostala samohrani roditelj kroz odrastanje svog djeteta odlučila je napisati jednostavna uputstva, jer mnogo je bilo situacija kada se osjećala samom zato što nije mogla ili znala tražiti pomoć od dragih ljudi. Svakako nije isto razvesti se od oca svoje djece koji ipak sudjeluje u odgoju i ostati potpuno sama s djecom.
Evo nekoliko istina o kojima često ne razmišljamo, a samohranim roditeljima se podrazumijevaju!

Mame su često usamljene, a samohrane mame su najusamljenije osobe na svijetu

Kada stignu djeca bitno se smanjuje preostalo vrijeme koje možemo posvetiti sebi i društvenom životu. Kada postaneš samohrani roditelj, ta usamljenost se dodatno produbljuje i sa sobom nosi veliku tugu koji treba nekako pobijediti. Utjeha poput “nisi jedina na svijetu” nije nikakva utjeha. Iako nitko ne dolazi s brojnim floskulama u lošoj namjeri, činjenica je da ne možemo natjerati ljudi da nas razumiju, sve kroz što prolazimo i kako se osjećamo, iako to često pokušavamo.
Uostalom, svi imamo loše dane i njih nam nitko ne može zabraniti i to je sasvim u redu. Iako se najvažnije fokusirati na to da je dijete sretno, ponekad je teško gledati druge obitelji kako uživaju u zajedničkim aktivnostima, dok mi tu istu obitelj više nemamo, barem ne u tom “standardnom” obliku.

Ne sramite se tražiti pomoć! 

Osim pomoći roditelja i prijatelja, imajte na umu da u nekim teškim trenucima je možda najbolja pomoć ona stručna, gdje će vam psiholog možda ukazati na svjetlo na kraju tunela koje sami ne vidite od crnila koje vas okružuje. Važno je pronaći baš onu kombinaciju pomoći, razgovora i smijeha koja vama odgovara u društvu vaših ljudi. 
Imajte vjere u sebe
Ako malo bolje “prekopate”, u sebi ćete pronaći snagu za koju nikad ne biste pomislili da ju imate. Svi smo mi mnogo snažniji nego što mislimo dok nas ne snađu nevolje. Niste sami, imate svoje dijete, imate prijatelje i obitelj. A svi oni zaslužuju najsnažniju i najsretniju verziju vas samih. Na kraju, vi sami zaslužujete živjeti najbolju verziju sebe. 

Sreća se najčešće skriva u malim stvarima

Klišej samo takav, zar ne? U ovom klišeju krije se mnogo istine, a upravo majkama često treba  jako puno prije nego to prihvate. Neko vrijeme zaboravite na velike dugoročne planove i veselite se malim uspjesima, iz dana u dan. Dijete će to također osjetiti i vaš odnos će biti još bliskiji i ljepši. Vaša i dječja sreća neka bude prvo na listi prioriteta. I uživajte u svakoj sekundi, a ne samo u ostvarenju zacrtanih ciljeva. Tako biste mogli propustiti mnogo malih radosti koje čine najljepši dio života. 

Ne zanemaruj sebe

Dijete će uvijek biti na prvom mjestu, pogotovo sada kada mu je majka najpotrebnija, no pritom nikako ne smijete zaboraviti misliti na sebe. Vratimo se na onu toliko čestu i toliko zanemarenu izreku – Zdrava i sretna mama je najbolja mama! Tvoje zdravlje, kako fizičko, tako i psihičko je važno i ne može čekati neka bolja vremena. Stvari koje te vesele ne trebaju biti izbrisane iz tvog života zato što si roditelj, dozvoli sebi da budeš sretna i ispunjena na svim poljima jer tada ćeš biti i najuspješnija majka! 
Mamin kutak
Foto: Freepik

2023-06-23T17:48:06+02:0023. Lipanj, 2023.|Životni stil|