Komemoracija za 314 poginulih branitelja

photobox_logo_2
Jučer prije podne su na lokalitetu Trokut kod Novske otkrivena tri nova monolitna spomenika, koji su podignuti ove godine za branitelje poginule u obrani zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine s područja Otoka Ivanića, Grada Novske i 1. Gardijske brigade “Tigrovi”. Na ova tri monolitna stupa je uklesano još 216 imena poginulih branitelja, od kojih je 16 s područja Otoka Ivanića. Na tom lokalitetu je sada 9 monolitnih stubova s imenima 314 branitelja iz cijele Hrvatske poginulih u obrani zapadne Slavonije.

S područja Otoka Ivanića su u obrani zapadne Slavonije poginuli: Jozo Čalušić, Zdravko Katić, Marijan Lažeta, Renato Smolčić, Josip Konečni, Josip Tkalčević, Igor Philips, Đuro Brkanić, Željko Brenc, Marijan Presnec, Ivica Domitrović i Damir Đenđeš iz 65. samostalne bojne Ivanić-Grad, Igor Fiket i Mladen Dijanek iz 1.Gardijske brigade “Tigrovi”, Rudolf Perešin iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova Zdravko Malnar. Njihov spomenik su otkrile majka poginulog Renata Smolčića Božica Smolčić i supruga poginulog Josipa Konečnog Marija Konečni.

Zajednica udruga iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada i općina Kloštar Ivanić i Križ je u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata 91. Otok Ivanić podigla spomenik suborcima uz sufinanciranje Ministarstva branitelja, Grada Ivanić-Grada i općina Kloštar Ivanić i Križ .

Na svečanosti otkrivanja triju novih monolita, misi i komemoraciji na Trokutu, počast poginulima su, uz članove obitelji i suborce, odala brojna izaslanstva sa državne, županijske i lokalne razine s područja Bjelovarsko-Bilogorske, Sisačko-Moslavačke, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. S područja Otoka Ivanića je sudjelovalo oko 150 članova obitelji poginulih i branitelja, te izaslanstva Grada Ivanić-Grada i općina Kloštar Ivanić i Križ na čelu s gradonačelnikom Javorom Bojanom Lešom i načelnicima općina, te izaslanstvo Zajednice udruga iz Domovinskog rata, koji su, kao i druga izaslanstva, položili vijence i zapalili svijeće.

U svojim govorima su braniteljima za njihove žrtve za slobodu Hrvatske, kao i njihovim obiteljima, zahvalili izaslanik Predsjednika RH brigadni general Rudi Stipčić, izaslanica predsjednika Sabora RH saborska zastupnica Vanja Posavac, ministar branitelja Predrag Matić, ratni zapovjednik s novljanskog ratišta general pukovnik Marijan Mareković, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, ratni zapovjednik 105. bjelovarske brigade brigadir Stjepan Ivanić i gradonačelnik Novske Vlado Klasan.

Organizatori komemoracije su bili Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar, a odazvalo se oko tisuću članova obitelji poginulih branitelja i članova više desetaka braniteljskih udruga s područja četiri županije i 20 gradova i općina, čije su postrojbe zajedno s 1. Gardijskom brigadom sudjelovale u borbama za obranu i oslobođenje zapadne Slavonije.

Radojka Šporer

photobox_logo_2
POGLEDAJ SVE FOTOGRAFIJE

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2017-05-23T20:35:40+02:0030. Listopad, 2014.|Gradska zbivanja|