Održana 2. revija narodnih nošnji “Poznaju se koje se šminkaju”

U subotu 21. studenog, 2015. u Pučkom otvorenom učilištu u Ivanić Gradu, po drugi put se održala revija narodnih nošnji pod nazivom „Poznaju se koje se šminkaju“. Na njoj su se predstavili bračni parovi, odnosno rodbinski vezani npr. braća, sestre, majka i kći, djed i unuče…itd. obitelji koje njeguju tradicijsku baštinu svoga kraja ili šireg zavičaja, a na sebi su nosili nasljeđeno blago kroz nekoliko generacija.

Posjetitelji u velikoj dvorani imali su prigodu vidjeti raznovrsnost ruha, stalešku pripadnost, imovinsko stanje nositelja, ljubav i očuvanost baštine.
Nositelji folklornog kostima ponosno se vladaju u njima, znalački do u tančina objašnjavaju nazive pojedinih dijelova, tehnike izrade tkanja i vezenja, značenje i ulogu boja i ornamenata, posebnost oglavlja, prigode uz koje se nosi, te vrijednost i magijsku ulogu nakita.

Uz pomno odabrani kostim žene, muškarci, momci i djevojke nose i razne ukrasne i uporabne predmete, te druga sitna pomagala. Za odlazak u crkvu u rukama nose molitvenik i krunicu, razne ćilimčiće-podmetače za klecala; cvijet, maramicu i torbicu.

Muškarci za izbore često se kite svatovskim ručnicima prebačenim preko jednog ili oba ramena, u ruci drže čuture ili barilce za vino i rakiju, kepčije (pastirske čaše), preko ramena prebačene platnene ili kožne torbe, bičeve, izrezbarene štapove ili druge pastirske batine, nadžake i dr. Šešire i druga pokrivala glave, muškarci su često ukrašavali cvijećem, zelenilom, perjem, žitnim klasjem, a djevojke se kite suhim i živim sezonskim cvijećem.

Na reviji su nastupiti: parovi iz Ivanić Grada, Posavskih Brega, Dubrovčaka, Novske, Zbjegovače, Banove Jaruge, Dugog Sela i Svete Nedelje.
Prvo mjesto pripalo je porodici Hoke iz Zbjegovače, drugo mjesto bračnom paru Dajaković iz KUD-a Rodna gruga iz Dugog Sela i treće mjesto bratu i sestri iz KUD-a Sveta Nedelja iz Svete Nedelje. Najstariji sudionik revije dobio je prigodan dar, a to je bio Stjepan Balaško-Baja iz Banove Jaruge.

U glazbenom programu nastupali su: Pjevačka i tamburaška skupina Folklornog ansambla Insula Ivanich iz Ivanić Grada, KUD „Rodna gruda „ iz Dugog Sela, KUD „Šubić“ iz Novske i KD „“Sveta nedelja“ iz Svete Nedelje.

Organizator: Folklorni ansamb Insula Ivanich
Vrijeme: 21.11.2015. u 19,00 sati
Mjesto: POU u Ivanić Gradu
Kordinatorica: Željka Jambrešić
Umjetnička savjetnica: Slavica Moslavac, stručna kometatorica baštinjenog ruha
Naziv revije: Poznaju se koje se šminkaju

2015-11-24T08:49:02+01:0024. Studeni, 2015.|Kultura|