Održana je akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

U subotu, 11. listopada, u maloj sali Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu, Zaklada Ana Rukavina održala je akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija upisa u Ivanić-Gradu organizirana je na inicijativu Udruge za djecu, mlade i obitelj „HOP – Hrabrost, Osnaživanje, Poticaj“.

U tijeku akcije razgovarali smo s gospođom Mirtom Vrančić voditeljicom ureda zaklade Ana Rukavina.

Akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Ivanić-Gradu provodimo od 2012. godine kaže gospođa Vrančić i naglašava:

U Ivanić-Gradu odaziv je dobar i uglavnom se radi o mlađoj populaciji do 25 godina. Odaziv na akcije upisa u registar različit je od mjesta do mjesta. Da je svaki prikupljeni uzorak jednako važan govori nam iskustvo akcija gdje je odaziv ljudi bio jako mali, ali su se od osoba upisanih u registar pronašli podudarni darivatelji.

Darivatelj može biti svaka zdrava osoba u dobi od 18 do 40 godina. Nakon popunjavanja pristupnice, uzeti će Vam se epruveta krvi za HLA tipizaciju (utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti) i odnijeti u laboratorij za tipizaciju tkiva da bi se odredili vaši antigeni tkivne snošljivosti. Uzorak vaše krvi za tipizaciju uzima se kao i ostali uzorci koje ste do sada davali za određivanje npr. krvne slike ili biokemijskih nalaza. Ako se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i vi kontaktirat će vas centar za tipizaciju tkiva i ponovno vas pitati pristajete li na donaciju stanica kaže gospođa Vrančić.

Sljedeća akcija održat će se Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (Lepušićeva 6) na inicijativu studentice Fakulteta i volonterke Zaklade, Manuele Ivić,13.10. od 11,30 do 13,30 sati.

/Zoran Ožetski/

Ako još niste, sada možete lajkati portal Volim Ivanić

2015-04-10T12:37:11+02:0012. Listopad, 2014.|Gradska zbivanja|